Usynliggjøringen av samefolket

Innsenderen av dette debattinnlegget synes det er uhøvelig at samefolkets dag, 6. februar, brukes til å markere avstand mot rasisme.

Som medlem i Utdanningsforbundet har jeg tro på lærernes gjennomslagskraft for å endre innholdet i markeringen av samefolkets dag, 6. februar. Som same ønsker jeg å feire samefolkets dag. Jeg synes det er uhøvelig at denne dagen nå blir brukt til å markere avstand mot rasisme, og til å fokusere på en tragisk og skremmende hendelse: Drapet på Benjamin Hermansen.

I fjor oppfordra de norske myndighetene alle landets skoler, offentlige institusjoner, og så videre, til å bruke 6. februar, den dagen Benjamin Hermansen ble gravlagt, til å markere motstand mot rasisme. Sametinget rettet seg lojalt etter dette, og festligheter rundt omkring i hele den norske delen av Sápmi ble preget av drapet. Og det er ikke nødvendigvis noe galt i det. Som samer trenger også vi å se på vår egen rasisme overfor andre, ikke minst i lys av all den rasisme samer er blitt, og ennå blir, utsatt for.

Derfor er det så viktig at det norske samfunnet respekterer den samiske festdagen, og ikke lar den bli en fast årlig dag for å markere en grusom hendelse. Det er trist å komme hjem fra 6. februar-feiring, slå på fjernsynet, og forstå at det Nyhets-Norge er opptatt av på vår egen dag, er rasismen. Denne opptattheten, som i den grad overskygger vår nasjonale markering, gjør at man føler seg fullstendig usynliggjort - igjen.

Mine tanker går til mine tidligere elever - de samiske barna i Oslo-skolen. Hvordan følte de seg 6. februar 2001 og 6. februar 2002, mon tro? 6. februar er vår 17. mai. Tenk over det: Hvordan ville det vært om feiringen av 17. mai ble fullstendig overskygget av markeringen av årsdagen for begravelsen etter et tragisk mord? Ja, hvordan ville reaksjonene i det hele tatt blitt på forslag om å ha begravelser på 17. mai?

Min bønn til alle lærere i den norske grunnskolen er: Vis respekt for det samiske. Se på 6. februar som en gyllen anledning til å arbeide med emnet "Samefolket", som L 97 foreskriver. Bruk gjerne en dag hvert skoleår til å markere avstand mot rasisme. Eksempelvis kan den dagen Benjamin Hermansen ble tatt av dage, brukes til en slik årviss markering. Men ikke ta 6. februar ifra oss. Vi trenger den.

Powered by Labrador CMS