Gamle valgløfter blir som nye

I forrige uke fikk Kristin Halvorsen i Sosialistisk Venstreparti og Siv Jensen i Fremskrittspartiet store oppslag i mediene fordi de ville ha billigere barnehageplasser.

Arbeiderpartiet var raskt ute og omtalte forslaget som spennende, mens Høyre og Kristelig Folkeparti heller ville snakke om antall plasser enn prisen på plassene. De store oppslagene i mediene kom nok mest fordi SV og Fremskrittspartiet hadde et historisk fellesutspill, ikke så mye på grunn av selve saken. For dette har vi - med respekt å melde - hørt flere ganger tidligere, senest i forbindelse med valgkampen for et halvt år siden. Da deltok også Kristelig Folkeparti i konkurransen om de laveste barnehagesatsene.

Misforstå oss ikke: Vi synes det er flott at de politiske partiene ønsker flere barnehageplasser og billigere barnehageplasser. Ikke minst er det grunn til å merke seg at også Fremskrittspartiet er kommet på banen i denne saken. Problemet er at både vi og mange andre har problemer med å tro på utspillene når de kommer gang på gang, uten at det skjer så altfor mye i praksis.

I hovedoppslaget i Utdanning nr. 2/2002 viste vi at prisene går opp i stedet for ned i mange kommuner - til tross for at flertallet på Stortinget har sagt noe annet. I tillegg skjer det en forringelse av tilbudet ved at flere barn presses inn på hver avdeling, og ved at barnehager blir slått sammen til større enheter med felles styrer.

Det som det er grunn til å merke seg i forbindelse med det siste utspillet fra SV og Fremskrittspartiet, er at de vil innføre en maksimaltakst på 1500 kroner for en heldagsplass allerede fra neste år av. I og med at Arbeiderpartiet stiller seg så positivt til forslaget, er det stor sannsynlighet for at det kan bli vedtatt.

For en familie med ett barn i barnehage, vil det innebære en besparelse på over 18 000 kroner per år. Dagens gjennomsnittssats er 3033 kroner per måned for en barnehageplass. Siv Jensen og Kristin Halvorsen sier at forslaget, dersom det blir vedtatt, vil koste staten 2,1 milliarder kroner, mens Kommunenes Sentralforbund opererer med 5 milliarder kroner.

Vi tror mest på det siste, for vi er overbevist om at langt flere vil velge barnehageplass fremfor kontantstøtte dersom prisen for en heldagsplass reduseres til 1500 kroner per måned. I dag er det slik at folk stimuleres til å velge kontantstøtte, som i en god del tilfeller blir brukt til å betale dagmammaene. I spørreundersøkelser har mange gitt uttrykk for at de helst vil ha en barnehageplass, men at de må droppe det - enten fordi plassen ikke finnes eller fordi den er for dyr.

Barnehagen er etter vår oppfatning en viktig del av utdanningssystemet og bør derfor komme høyt på prioriteringslisten i årene som kommer: Det må etableres langt flere plasser, samtidig som prisen går ned.

Powered by Labrador CMS