Avslutningskalas for Bokåret 2019 og ny satsing på bibliotekene

Denne helgen inviterte Deichman hovedbiblioteket i Oslo til åpent hus for å feire avslutningen av Bokåret 2019. Ut desember kan man få omvisning i det spesielle bibliotekbygget for aller siste gang.

Publisert Sist oppdatert

- Det synes ikke fra utsiden, men dette biblioteket er på syv etasjer og i alt 35 plan, forteller en av bibliotekarene.

Hun begynner sin omvisning i barneavdelingen og har fått med seg en liten flokk nysgjerrige, akkurat så mange som brannforskriften tillater. Her får man oppleve de trange gangene og de smale trappene som bibliotekarene må inn og ut av og opp og ned i når de skal jakte på akkurat den spesielle boka som en låner etterlyser og som befinner seg i ett av de mange magasinene.

- Her har jeg gått meg bort mange ganger, innrømmer bibliotekaren.

Hele boksamlingen til Deichman er nå på vei ut av det ærverdige hovedbiblioteket ved regjeringskvartalet. Noen trailerlass med bøker er fraktet til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana allerede, noe blir destruert og en stor samling flyttes til Bjørvika.

Noen bøker skal også selges på et stort bokmarked som arrangeres i februar 2020.

Den 28. mars klokka 13 blir det åpningsfest for det nye biblioteket i Bjørvika.

Befinner man seg i eller i nærheten av hovedstaden, eller skal på Oslotur i løpet av desember, er det mulig å få bli med på en omvisning. Omvisningene er gratis og tidspunkter er annonsert på Deichmans hovedside.

Avslutningskalas med dikt, rap og slampoesi

Under avslutningskalaset var det en rekke forfattere både på scenen og bak DJ-pulten.

Forfatter Jan Erik Vold leste dikt

Forfattere, musikere, skuespillere og en tryllekunstner sto på scenen. Visesang, dikt, rap og en norsk verdensmester i slampoesi inntok scenene i rask rekkefølge. Hele festkvelden kommer til å bli tilgjengelig i en NRK-sending.

Kulturminister Trine Skei Grande åpnet festkvelden.

Kulturminister Trine Skei Grande mener Bokåret 2019 har vist at boka fortsatt er relevant for å skape leseglede hos barn.

- Ulike lesekampanjer har gjennom Bokåret 2019 bidratt til å øke oppmerksomheten rundt lesing. Jeg tror vi trenger slike satsingsår, både for å fremme norsk litteratur, men også for å lærere ungene å lese. Og å lese mer. For her tror jeg vi står overfor en stor utfordring, sa statsråden og la til:

- Men bokåret har vist oss at det fremdeles er mulig å gjøre boka relevant og formidle litteratur.

Kritisk tenkning og digital dømmekraft

I hele 2019 har Deichman feiret Bokåret. I år er det 500 år siden de aller første bøkene ble trykket og brukt i Norge, og Norge var i år hovedland under bokmessen i Frankfurt.

«Boka er en evig kilde til inspirasjon og innsikt, glede og ergrelse, opplysning, kunnskap og utvidelse, sjokk, vantro og dyp tilfredsstillelse,» skriver Deichman på sine nettsider.

I høst la regjeringen fram en ny bibliotekstrategi, "Rom for demokrati og dannelse", Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2023.

I strategien blir bibliotekenes rolle som folkeopplyser vektlagt. "Folkeopplysning handler om biblioteket som kunnskapsarena, der befolkningen skal ha tilgang til forskningen og kildene, og biblioteket skal bidra til utvikling av kritisk tenkning og digital dømmekraft i befolkningen", står det.

Powered by Labrador CMS