Elever fra Amalie Skram videregående skole i Bergen vant Holbergprisen.

Elever fra Bergen vant Holbergprisen for klimaforskning

Vinnerne av Holbergprisen i skolen er elever fra Bergen som har forsket på «klimasøksmålet». Elever fra Viken og Svalbard fikk andre- og tredjeplass i konkurransen.

Fire elever ved Amalie Skram skole i Bergen er årets vinnere av den nasjonale skolekonkurransen, kunngjør kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Ingrid Wittendorff Humblen, Amalie Min Bergås, Rasmus Madsen Berg og Herman Fjell Lerstad vant med prosjektet «Klimasøksmålet: konflikt i den norske maktfordelingen».

Etter at Stortinget i 2016 åpnet for oljeboring i Barentshavet, ble staten saksøkt av Greenpeace og Natur og ungdom, som påstod at vedtaket var i strid med Grunnlovens §112. Denne paragrafen slår fast at alle har rett til et miljø som sikrer helsen. Elevene viser hvordan klimasøksmålet kan leses som en forhandling av forholdet mellom den lovgivende og den dømmende statsmakt, og de mener Høyesterett kunne ha kommet til et annet resultat, hvis retten i større grad hadde vektlagt et menneskerettslig perspektiv.

«Elevene bringer inn perspektiver fra juss, filosofi og politisk teori i argumentasjonen på en måte som imponerer», sier fagjuryen i sin uttalelse.

«Elevene viser en svært god forståelse av kompleksiteten i emnet de behandler, og de lykkes med å relatere grunnleggende spørsmål innenfor politisk filosofi til et svært aktuelt tema»

Feires i juni

Andreplass gikk til Vestby, med prosjektet «Effekten av høytlesning» og tredjeplass til Longyearbyen med «Svalbard, i skjæringspunktet mellom øst og vest»-prosjektet.

Holbergprisen i skolen er en nasjonal årlig konkurranse for elever ved videregående skoler. Hvert år velges 20 skoler ut til å delta i forskningskonkurransen. Vinnerne av 1., 2. og 3. premie mottar henholdsvis 30.000, 20.000 og 10.000 kroner.

Finalistene skal feires og motta sine premier under Holberguken i Bergen i juni.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS