Barnehage må betale tilbake 1,9 millioner

Puttara Fus barnehage må betale Kongsvinger kommune tilbake 1,9 millioner kroner som barnehagen har fått for mye i offentlig tilskudd.

Publisert

Kongsvinger kommune krevde dette etter et tilsyn i 2013. Men barnehagen klaga vedtaket inn til Fylkesmannen i Hedmark. Fylkesmannen har nå avvist klagen.

Seniorrådgiver hos Fylkesmannen, Gjertrud Aas Moen, forklarer saka slik til Utdanning:

– I 2012 var det innrapportert flere barn enn det var betalt inn foreldrebetaling for, sier hun.

 

Feil antall barn

Dermed fikk barnehagen et større driftstilskudd enn den skulle ha. Samtidig var lønnskostnadene til barnehagen påfallende. 

Ifølge Glåmdalen hadde Kongsvinger kommune vurdert lønnskostnadene i barnehagen sammenligna med andre private barnehager og de kommunale. Der lå Puttara 20 000 kroner under per barn. I de andre ikke-kommunale og i de kommunale barnehagene var det i gjennomsnitt 7,5 barn per ansatt, i Puttara var det 9,2.

Overfor Utdanning forklarer daglig leder i barnehagen Hege Bakke Andersen de lave lønnsutgiftene delvis med at barnehagen var ny og derfor hadde mange unge ansatte. Dessuten trekker hun fram at pensjonsutgiftene per ansatt ligger langt under utgiftene i de kommunale barnehagene.

– Hvorfor kommunen har så høye pensjonsutgifter har jeg ikke fått noe svar på. Vi har samme pensjonsleverandør og samme tilbud som de kommunale, sier hun.

At tallet på barn ble feil vedgår hun. Men Bakke Andersen mener kommunen må ta sin del av skylda for det.

 

Overskudd på 7,5 mill. kr.

Seniorrådgiver Gjertrud Aas Moen hos Fylkesmannen kommenterer overfor Utdanning dette siste med å minne om at barnehagen ble etablert i 2011.

– Da var det et voldsomt rush i kommunen for å få flest mulig barnehager så fort som mulig. Nye plasser ble oppretta i stort tempo. Likevel har eier et klart, sjølstendig ansvar for at virksomheten drivers etter gjeldende lover og regler, sier hun.

Ifølge Glåmdalen var det kommunestyremedlem Martin Hanestad, Høyre, som først reagerte på at Puttara Fus Barnehage hadde tatt ut et overskudd på 7,5 millioner kroner i 2012. For de andre ikke-kommunale barnehagene var årsresultatet i gjennomsnitt 475.702 kroner. Det førte til at kommunen gjorde et økonomisk tilsyn i barnehagen. Tilsynet resulterte i kravet om tilbakebetaling.

 

– Mye penger

Sjøl om Puttura barnehage må betale tilbake 1,9 millioner, sitter den igjen med 5,6 millioner i overskudd for 2012.

– Det er mye penger?

– Ja visst, det er svært mye. Men vi er en stor bedrift med mange ansatte, svarer Hege Bakke Andersen.

Hun understreker at overskuddet var mulig blant annet fordi barnehagen var i en oppbyggingsperiode. I ettertid har de økt tallet på ansatte fra 28 til 39. Ifølge Bakke Andersen blir overskuddet brukt til beste for barna.

Seniorrådgiver Gjertrud Aas Moe hos Fylkesmannen i Hedmark forteller at barnehagen ved opprettelsen i 2011 fikk garanti for ekstratilskudd til kapitalkostnader fra Kongsvinger kommune på 35 millioner kroner.

Fus-kjeden er et driftsselskap som eies av Trygge Barnehager. Ifølge nettsidene til Trygge Barnehager driver Fus-kjeden 160 barnehager i 80 kommuner.    

Powered by Labrador CMS