Langt flere smittede elever og lærere i dårlig ventilerte klasserom

Dårlig luftkvalitet i klasserommet sammenfaller med mer koronasmitte, ifølge sveitsiske forskere. Nå anbefaler de å lufte klasserommene tre ganger i timen.

Publisert

«I dårlig ventilerte klasserom fikk signifikant flere individer infeksjon med SARS-CoV-2», skriver det sveitsiske forskningsinstituttet EMPA i en pressemelding.

I samarbeid med helsemyndighetene i regionen Graubünden i Sveits målte forskerne CO2-nivåene i 150 klasserom på 59 skoler fra 1. november til 19. november i år. I samme periode ble alle elevene jevnlig testet for smitte.

60 prosent av klasserommene viste seg å være dårlig ventilert. Ifølge Swissinfo var det opp mot seks ganger så mange smittetilfeller blant elever og lærere som brukte disse klasserommene sammenlignet med de som oppholdt seg i godt ventilerte klasserom.

Det viser foreløpige resultater fra studien, melder Swissinfo, som er del av det sveitsiske kringkastingsselskapet. Ifølge forskerne er dette den første metodiske studien som viser en slik sammenheng.

Bør lufte tre ganger i timen

Forskerne bak studien anbefaler derfor enda hyppigere lufting av klasserommene, også om vinteren. Ifølge Swissinfo mener forskerne det bør luftes tre ganger hver time i rundt fem minutter.

Samtidig understreker de at det også er enkelte svakheter ved studien, og at det kan være andre faktorer som også spiller inn på smitterisikoen i et klasserom. Dette vil de undersøke i videre analyser.

Tidlig juleferie

Sveits sliter med høye smittetall, hvor de har hatt dager med over 10 000 registrerte smittede. Også der er skolene et av de mest utsatte stedene for smitte. I starten av desember var hver tredje smittede i aldersgruppen under 19 år.

Nå diskuterer også sveitserne om de skal begynne juleferien tidligere i skolene, og flere regioner har allerede avgjort en tidlig juleavslutning som et forsøk på å få bukt med smitteutviklingen.

Powered by Labrador CMS