Lærer Line har tatt tre vaksinedoser uten å få antistoffer:
– ­Jeg har dårlige odds hvis jeg blir smittet

Smitten slippes mer og mer løs i skoler og barnehager. For ansatte i høyrisikogrupper gir det utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Line Semundseth er kontaktlærer for 6. trinn ved Okstad skole i Trondheim. Hun har diabetes og er nyretransplantert, noe som gjør at hun er i høyrisikogruppen for å bli alvorlig syk ved koronasmitte.

Hun har nettopp tatt fjerde vaksinedose. Ved de tre foregående har ikke kroppen produsert antistoffer. Nå venter hun på resultatene etter siste dose.

– Hvis jeg har fått antistoffer nå, er jeg mer beskyttet, så jeg er spent på det. Jeg har dårlige odds hvis jeg blir smittet, siden jeg er nyretransplantert og har diabetes. Erfaringene viser at de som har dette har mye høyere risiko for å bli veldig dårlige. Enn så lenge er jeg på jobb på skolen, men jeg må skru til litt med smittevern for å forsøke å unngå smitte, sier hun.

Isolerer seg i klasserommet

Hun har snakket med elevene om hvorfor de må ta ekstra hensyn med avstand, håndhygiene og annet smittevern i hennes klasserom.

Selv om Semundseth er på jobb, isolerer hun seg mer eller mindre i klasserommet.

– Jeg jobber i klasserommet hele dagen og går ikke ut derfra. Jeg kan ikke spise sammen med kollegaene mine for eksempel. Så har jeg fått tillatelse fra ledelsen til å gjøre alt av forberedelser på hjemmekontor. Jeg vil jo gjerne gå på jobb, men samtidig må jeg ta mange hensyn. For eksempel får jeg hjelp av miljøpersonalet på skolen når noe krever mer nærkontakt med barna, men selvsagt må jeg innimellom være tett på jeg også, sier hun.

Hun er glad på barnas og andres vegne for at ting nå åpner mer opp.

– Men for meg betyr det at jeg må passe på dobbelt så mye. For min del er situasjonen akkurat nå den verste under hele pandemien, når det er så mye smitte overalt.

Les også: FHI: – Lærerne har hatt et forsvarlig arbeidsmiljø i pandemien

Medisiner ødelegger for vaksinen

Selv om de aller fleste nordmenn nå er beskyttet gjennom vaksiner, er det fortsatt en del personer hvor vaksinene i liten grad gir god beskyttelse, blant annet de som går på immundempende medikamenter. Det kan være transplanterte, slik som Semundseth, men det kan også være personer med sykdommer som leddgikt, MS eller andre diagnoser hvor immundempende medikamenter er en del av behandlingen.

Overlege og seksjonsleder ved seksjon for nyremedisin ved Rikshospitalet i Oslo, Kristian Heldal, sa til Adresseavisen tidligere i år at nyretransplanterte har langt høyere risiko for alvorlig sykdom og død dersom de smittes med covid-19. Han viste da til at kun 20-30 prosent av de nyretransplanterte med to doser dannet antistoffer.

– Nå er vi mer kjent med hvordan vi skal behandle disse pasientene, og har fått vaksiner, noe som har vært med på å redusere risikoen for alvorlig sykdom og død. Men dødeligheten er fremdeles høyere enn blant de aller fleste andre pasientgrupper i samfunnet, sa Heldal til Adresseavisen.

Les også: Lang covid blant ansatte i skoler og barnehager: Enkelte mener jeg må ta meg sammen. Det er ikke mulig.

Ikke redd

Hvis heller ikke fjerde dose med vaksine gir antistoffer, er Line Semundseth usikker på hva som skjer videre.

– Da må jeg vurdere situasjonen en gang til. Men det er ingen annen jobb jeg heller ønsker å gjøre, jeg vil jo være lærer.

– Er du redd?

– Nei, det er jeg faktisk ikke. Men det er klart jeg er bekymret, og familien min er kjempebekymret. Mannen min har fortsatt hjemmekontor hele tiden, selv om han ikke må ha det. Jeg har så godt som ingen kontakter utenom den nærmeste familien og i tiden på skolen. Heldigvis er jeg velsignet med egenskapen at jeg er ganske positiv, og det er bra for meg å være på jobb og ha hverdag sammen med elevene, sier hun.

Samtidig savner hun å kunne være sammen med kollegaene og elevene som normalt. Hun sier det er smittetilfeller jevnt og trutt på skolen nå.

– På det verste hadde vi ti smittede på mitt trinn, men akkurat da var jeg tilfeldigvis på sykehus for å operere en fot, så jeg slapp unna den runden.

Les også: Fare for at barnehager og skoler må stenge når mange blir syke

Avgjørende antistoffer

Hun er veldig glad for raushet og tilrettelegging fra både ledelse og kollegaer.

– Jeg føler at hele klassen, alle kollegaene og ledelsen tenker mye på hvordan jeg skal komme meg gjennom dette.

Hun synes regjeringen tidvis har vært vinglete med tiltakene og uklare regler, selv om hun skjønner at skolene bør være åpne.

– Da plutselig alt åpnet opp i fjor høst, og alt var lov og folk feiret, syntes jeg det var litt galskap. Akkurat da kunne man tenkt litt mer på de som er i tilsvarende situasjon som meg og åpnet mer gradvis.

– Ser du en ende på denne pandemisituasjonen for egen del?

– Her og nå handler det om å utvikle antistoffer gjennom vaksine for min egen del, sånn at jeg kan sikre at jeg ikke blir så syk hvis jeg blir smittet. Da kan jeg begynne å slappe av litt mer og unne meg noen flere ting enn det jeg har gjort fram til nå. Så det vil være avgjørende for min del, sier Semundseth.

Powered by Labrador CMS