Starter skoleåret med allsang

Ved Rud videregående skole starter elevene ved Musikk, dans og drama skoleåret med allsang. Videoen fra årets skolestart er sett av tusenvis.

Publisert

– Hver høst til skolestart samler vi alle elevene på Musikk, dans og drama til en felles kick off. Vi deler ut stemmer og synger sammen en times tid, forteller Øystein Fevang.

Fevang er dirigent for Majorstua Kammerkor, kodirigent for Oslo Filharmonien og lektor ved Rud videregående skole i Bærum. Etter skolestart denne uken la han ut en video av elevene på Musikk, dans og drama-linjen som synger Queens Bohemian Rapsody. I salen sitter 150 "drevne" andreklassinger og tredjeklassinger, men også 70-80 ferske førsteklassinger.

– Noen av dem synes kanskje det er litt rart å synge i kor når de begynner hos oss, kanskje til og med litt flaut. Men etter fem minutter på Rud, er de vant til det. Musikkelevene har korsang på timeplanen i alle tre årene, mens dans- og dramaelevene har det i første klasse, forteller Evang.

– Mot slutten av skolestart-samlingen dro jeg igang allsang med Bohemian Rapsody og hele salen stemte i. Det var ingen øving, bare spontant, forteller han.

Nå er videoen sett av tusenvis på Facebook. Og responsen har vært overveldende, forteller Fevang.

240 ungdommer i allsang

– Folk ler og gråter når de ser videoen. Det er gøy, sier han.

– Hvorfor tror du den vekker så sterke følelser?

– Det å se 240 ungdommer synge sammen, vise engasjement og sangglede, det gjør noe med det. Det er noe uforklarlig med sang og musikk. Den fortsetter der ordene stopper.

– Hva tenker du om sang i skolen, og at sang er tatt ut av læreplanen?

– Det viktigste når det gjelder sang i skolen, er egentlig sang i lærerutdanningen. Vi trenger lærere som tør å synge og som kan synge. Det er slik vi får elevene til å synge også. Det er langt viktigere enn at det står noe om sang i læreplanen, selv om det godt kunne gjort det også.

Når Fevang selv underviser i korsang, er det to ting som gjelder, forteller han.

– Vi skal bli flinke og vi skal ha det gøy. Vi må jobbe, det er ikke bare tull og tøys, men vi skal ha det gøy mens vi lærer. Da er det også mye enklere å få elevene med seg, sier han og forteller at han gleder seg til et nytt skoleår.

– Det er 24. gang jeg tar imot elever her på Rud. Og i år, som alle andre år, merket jeg at jeg savnet dem da ferien og avspaseringen var over.

Powered by Labrador CMS