Hovedtillitsvalgt Arvid Tengesdal (til venstre) og lokallagsleder Øystein Lunde er opptatt av å få flere unge medlemmer til å engasjere seg i Utdanningsforbundet. Foto: Sonja Holterman

Her har de egne samlinger for nyutdannede: - Ferske lærere lurer på hva som "ikke er lov" å mene

Hva kan jeg skrive på Facebook, og finnes det klesregler for lærere? Forbundet må gjøre mer for å gi nyutdanna lærere svar på det de lurer på, mener lederen for Utdanningsforbundet Sola.

Publisert

På Sola i Rogaland møtes nyutdannede lærere tre ganger i året. Rett etter jobb, for å prate om jobb.

– Vi har tidligere hatt fokus på mange forskjellige grupper, pensjonister, ledere og andre, men aldri de nyansatte. De som kanskje trenger det mest, sier leder av Utdanningsforbundet på Sola, Øystein Lunde (32).

Lunde er en av de få unge lokallagslederne i landet, og han mener det bør bli flere som han.

– Unge og nyutdanna lærere vet lite om forbundet. Det var først da jeg ble tillitsvalgt at jeg skjønte hva organisasjonen kan gjøre for meg, sier han.

Hovedtillitsvalgt i Sola kommune, Arvid Tengesdal (50), er ikke like ung, men veldig enig. Å få flere unge inn i forbundet er et mål for dem begge.

– Det er færre unge som organiserer seg, og selv om dette ikke gjelder lærere ennå, må vi passe på. En av tingene vi kan gjøre er å ta vare på de unge i forbundet og vise hva vi kan tilby, sier Tengesdal.

– Det er viktig at de unge får sette sitt preg på organisasjonen. Vi har ulike referanser og interesser. Med de unge kan vi ikke snakke om streiken i 2014. Noen hadde jo ikke begynt på utdanninga si da, engang, sier Tengesdal.

 

Les også: Pedagogstudentane har dobla medlemstalet

 

Pizza og prat

For et par år siden bestemte de to seg for å undersøke om hva de kunne gjøre for de unge lærerne.

– Alle plasstillitsvalgte fant minst en fra hver skole som var nyansatte, og inviterte dem til et møte, sier Lunde.

Det første møtet ble brukt til å kartlegge hva de nyansatte ønsket. Svaret var mer informasjon om profesjonsetikk.

– Etikken er viktig, og som ny lærer er det masse man lurer på, sier Lunde.

Første møtet handlet derfor om etikk.

– Nyutdannede lærere lurer på mye: Kan man være venn med elevene på Facebook, kan man si hva man mener, og hva er ikke «lov» å mene?

Etter det første møtet fikk de med seg noen av de nyansatte, og sammen arrangerte de flere samlinger. De møtes, spiser pizza og diskuterer.

-Vi inviterer ofte en rektor, forsker eller andre som har greie på det vi skal prate om til møtene. Men aldri noen som jobber i vår kommune. Det skal ikke være egne ledere man møter, sier Lunde.

 

– Lokker unge inn i forbundsarbeid

De nyansatte som har vært på samlinger, oppgir at de er fornøyde med møtene. Det samme er arrangørene:

– Det har vist seg å være en lur måte å lokke de unge inn i forbundet på, sier Tengesdal med et smil, og legger til:  

– De fleste var allerede medlemmer, men nå har noen av dem også meldt seg som tillitsvalgte, sier Tengesdal.

Et annet mål for disse møtene er at unge lærere skal bli i yrket. Læreryrket har stort frafall, men på Sola tror de at informasjon og støtte kan få flere over kneika.

– Det tar noen år å komme inn i jobben, og vi vil støtte de nye lærerne slik at når de tenker: nå orker jeg ikke mer, så vet de at det er normalt og at det blir lettere etter hvert, sier Tengesdal.

 

Powered by Labrador CMS