”Takk til elevene som ofret livet for vår rett til å bære våpen”, er den bitende ironiske kommentaren på plakaten Trey Young holder. Han og tvillingsøsteren Tara Young har fått nok av USAs liberale våpenlover. Foto: Harald F. Wollebæk
”Takk til elevene som ofret livet for vår rett til å bære våpen”, er den bitende ironiske kommentaren på plakaten Trey Young holder. Han og tvillingsøsteren Tara Young har fått nok av USAs liberale våpenlover. Foto: Harald F. Wollebæk

Ungdommer med klar melding til politikerne: Stram inn våpenlovene eller bli feid ut ved neste valg

Flere hundre tusen demonstranter fylte gatene i sentrale deler av Washington lørdag med ett tydelig budskap: strengere våpenlover er nødvendig for å gjøre skolene trygge.

Publisert

På de nærmere tre kilometerne fra Det hvite hus til kongressbygningen sto mennesker tett i tett. Mange bar plakater med krav om å stramme inn på retten til å eie våpen. Demonstrasjonen ble arrangert av aktivistbevegelsen ”Never again!”, som en reaksjon på tragedien i Parkland i Florida, der 17 mennesker ble skutt til døde av en tidligere elev.

Utdanning snakket med blant andre Trey og Tara Young, tvillinger på 20 år fra byen Albany i Georgia.

- Vi er lei av å se de stadige tragediene som skjer på skoler. Elever burde være begeistra for å gå på skole, i stedet for å være redde, sier Trey Young.

-  Aller mest har vi fått nok av at regjeringen ikke gjør noe mens så mange mister livet. Jeg er veldig glad for å se at ungdommer nå setter foten ned, sier tvillingsøsteren Tara Young.

- Hvordan synes dere lovgiverne bør svare på budskapet som kommer fram her i dag?

- De må ta det som en klar melding om å gjøre noe. Og hvis ikke noe skjer, risikerer de å bli feid ut av kongressen ved valgene i november, sier Trey.

- De må vedta nye lover som regulerer våpen, spesielt våpen beregnet for krig som nå brukes til å drepe våre unge, poengterer Tara.

 

- Absurd å væpne lærere

De avviser blankt løsningen med å væpne skoleansatte, slik at de kan beskytte elever og ansatte under et angrep.

- Det er absurd. En lærer skal drive med undervisning, ikke gripe inn mot angripere og til og med risikere å komme til å ta livet av sine egne elever, sier Trey.

Jen Smith har jobba som lærer og er også svært kritisk til bevæpning av skoleansatte.

- Absolutt ikke, sier hun med en sarkastisk latter.

Når det gjelder retten til å eie våpen, har hun imidlertid et moderat standpunkt.

- Jeg er fra Oklahoma og vokste opp i en våpenkultur. Jeg mener det er viktig å vise at det går an å støtte det andre grunnlovstillegget (som innebærer retten til å bære våpen, red.anm), og samtidig være tilhenger av våpenkontroll, understreker Jen Smith.

Venninnen Jacqueline Dean mener den sterke motstanden mot liberale våpenlover som har kommet til uttrykk, representerer noe nytt.

- Jeg er 21 år og vokste opp med stadige skoleskytinger, og etter hvert ble det noe som nesten ble vanlig. Men aldri før har jeg opplevd så stort engasjement i dette spørsmålet som nå, sier Jacqueline Dean.

 

Powered by Labrador CMS