Sentralstyret kan få flere nye fjes

Valgkomiteen foreslår seks nye medlemmer i Utdanningsforbundets sentralstyre.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg snubla litt tilfeldig inn i læreryrket. Men siden har jeg aldri sett meg tilbake, sier Simon Malkenes, en av de mest profilerte av de nye kandidatene til sentralstyret i Utdanningsforbundet. Lektoren som i en årrekke har kjempet for å få endret styringen av Oslo-skolen, ble tillitsvalgt for første gang for ti år siden. I 2009 ble han valgt til klubbleder på Ulsrud videregående skole.

Den første saken han fikk på bordet, handlet om bortfall av timer i videregående skole.

– Det var min jobb å slåss for et tilstrekkelig antall timer på vegne av elever og lærere. Men med nedskjæringer på skolebudsjettet, møtte jeg liten forståelse fra ledelsen, sier Malkenes.

Valg til sentralstyret

Til sentralstyret skal det velges 13 medlemmer og tre møtende varamedlemmer. Steffen Handal er innstilt til gjenvalg som leder.

Landsmøtet må ta stilling til om de vil ha en eller to nestledere.

Hvis landsmøtet går for en, er Hege Valås innstilt. Går landsmøtet for to, er Terje Skyvulstad også innstilt.

Valgkomiteen har innstilt seks nye kandidater; Anne Yun Rygh, Simon Malkenes, Marit Himle Pedersen, Inger Grødem Haraldsen, Jan Morten Loftesnes og Ida Næss Hjetland.

Blir det to nestledere, er Anne Yun Rygh innstilt som ikke-møtende vara.

Han ble egentlig valgt for to år, men ga seg etter ett.

– Det ble rett og slett for tøft. Jeg grudde meg til møtene med ledelsen, sier han.

Nå er han imidlertid klar for å ta på seg en ny jobb som tillitsvalgt. Dersom landsmøtet vil, skal han møte i sentralstyret de neste fire årene.

Malkenes er blant seks ferske navn på deres innstilling til sentralstyret. For hans del betyr det en retur til Oslo, etter halvannet år på Vestlandet, hvor han har undervist på ungdomstrinnet ved Hauge oppvekst i Bremanger.

Utdanningsnytt har snakket med "ferskingene" som er innstilt av valgkomiteen. Her er deres hjertesaker:

(Saken fortsetter under)

Vil bruke sitt engasjement

Malkenes ble Norges-kjent etter en deltakelse i Dagsnytt 18 våren 2018. Der beskrev han en urolig skoletime, som senere blant annet førte til debatt om læreres ytringsfrihet, og til harde fronter mellom Utdanningsetaten og politisk ledelse i Oslo kommune. Den tidligere direktøren for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, måtte til slutt trekke seg fra sin stilling høsten 2018.

– Du er kjent for din deltakelse i det offentlige ordskiftet, med til dels skarpe meninger. Hvordan er du å samarbeide med?

– Det å holde foredrag og skrive bøker og debattinnlegg er noe jeg har holdt på med for meg selv. Men jeg har gjort det på vegne av elever og lærere. Blir jeg valgt, ser jeg fram til å kunne bruke engasjementet mitt sammen med andre i en så stor organisasjon som Utdanningsforbundet er.

Powered by Labrador CMS