På Tanabru skole i Tana kommune i Finnmark åpnet de dagen med samenes nasjonalsang for å feire dagen. Foto: Alf Ove Hansen.

Feirer samenes nasjonaldag over hele landet

I dag er det samenes nasjonaldag – sámeálbmotbeaivi. Det markeres på flere skoler.

En rekke steder i landet har ukelange arrangementer som foregår rundt 6. februar som er samenes nasjonaldag. Det er også mange skoler som har egne feiringer og undervisningsopplegg knyttet til dagen.

NRK Sápmi og Sametinget har publisert en oversikt over en rekke arrangementer fra nord til sør til landet. Det er blant annet store markeringer i Alta, Eidsvoll, Bergen og Oslo. 

– Vi skal feire mangfoldet og et fellesskap som går over nasjonalgrensene. Det er viktig at mange er med på feiringen: Jo flere som er med, jo bedre. Ikke-samer bør komme og feire. Det gir en arena for og blir mer nysgjerrig og ta inn over seg hva dette handler om, sier sametingsråd Silje Karine Muotka til NTB.

I Oslo er det en ukelang festmarkering med kunstutstillinger, konserter, teateroppsetninger, filmvisninger og en storstilt feiring i Oslo rådhus for spesielt inviterte på nasjonaldagen. 6. februar blir også første gang Oslo kommune flagger med samiske flagg på Rådhusplassen og ikke bare i Borggården, slik det har vært gjort siden 2003.

 

– Samenes kamp

– Samtidig som vi feirer nasjonaldagen, er det er viktig å ta innover seg at samenes kamp for å ha et kulturgrunnlag skjer hele året, hver eneste dag, sier Muotka. Hun trekker fram arealpresset, der retten til å drive blant annet reindrift trues av storsamfunnets utbygging.

Blant arrangementene under Samisk uke på Universitetet i Tromsø er temakvelden «Alle vil ha kofte, men ingen vil ha rein». For selv om norsk lovgiving siden Alta-saken tar mer hensyn til samiske interesser, reduseres det samiske ressursgrunnlaget likevel gjennom ulike inngrep, ifølge universitets invitasjon.

 

Elsa Laula-statue avdukes

Nettopp en slik konflikt kommer opp i dagen når verdens første statue av en samisk kvinne avdukes 6. februar i Vefsn kommune. Det er den samiske politikeren og aktivisten Elsa Laula Renberg (1877–1931) som kommer på sokkel:

Hun stiftet verdens første sameforening og tok initiativ til det store, samepolitiske møtet holdt i Trondheim i 1917, der åpningsdatoen 6. februar er valgt til nasjonaldag.

Men ordføreren som legger ned krans på Laula Renbergs grav på nasjonaldagen, er for utbygging av Øyfjellet vindkraftverk. Det har fått både samer og miljøbevegelse til å protestere, ifølge NRK.

– Det kjennes som han skal legge en krans på graven til hele den sørsamiske kulturen, uttaler Ada Einmo Jürgensen til NRKs nettsted. Også Muotka er klar i talen til NTB:

– De lokale reindriftssamene sier utbyggingen blir kroken på døren for dem. I Elsa Laulas pamflett «Inför lif og død» fra 1904 var kampen for reindriften en av de viktige tingene hun tok opp. Laula selv var en klar og tydelig dame og hadde nok gitt klar beskjed om hva hun synes om de blomstene!

(NTB/Utdanning)

Powered by Labrador CMS