Det er fortsatt 500 ledige lærerstipend

Kunnskapsdepartementet deler ut 750 stipender til undervisningspersonale uten pedagogisk utdannelse, men som ønsker å ta faget for å bli lærer. Men kun 240 personer har søkt.

Publisert

Stipendet er på 100.000 kroner for dem som ønsker å ta PPU og PPU-Y og derved tar 60 studiepoeng. De som ønsker å ta YFL på 180 studiepoeng kan få stipend på 200.000 kroner.

Fra høsten innføres en stipendordning for ansatte i undervisningsstillinger som ønsker å ta praktisk pedagogisk utdanning (PPU), praktisk pedagogisk utdanning for yrkesfaglærere (PPU-y) eller treårig yrkesfaglærerutdanning (YFL).

Ordningen gjelder både for lærere i grunnskolen og i den videregående skole.

Svært mange universitet og høyskoler tilbyr PPU og PPU-y på deltid, slik at det er mulig å ta studiet ved siden av jobb, uttaler Kunnskapsdepartementet.

 

Lærere i grunnskole og videregående

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen oppfordrer flere til å søke. På spørsmål om hvorfor det er som få som har søkt hittil, svarer han:

– Det har nok sammenheng med at ordningen er ny, og av den grunn ikke så godt kjent. Derfor er det viktig å få frem at dette er et godt faglig og økonomisk tilbud for den enkelte lærer, og vi vil jobbe målbevisst for å få flere til søke før fristen går ut 15. mai, sier Røe Isaksen til Utdanning.

– Er dette en stipendordning som kommer til å videreføres?

– Ja. Vi vet at det er opp mot 5000 personer som jobber som lærere i grunn- og videregående skole, men som mangler pedagogikken, og det vil være nødvendig å videreføre satsingen i årene som kommer.

 

Andre tiltak

– Kan det være andre tiltak som også kan være aktuelle for å stimulere flere til å søke for eksempel PPU-y? Der vil det om noen år mangle flere tusen med formell kompetanse.

– Jeg ønsker at alle elever skal undervises av lærere med godkjent lærerutdanning, og skal vi få til det i årene fremover må vi forfølge flere spor. Å heve statusen til læreryrket generelt, og yrkesfaglæreryrket spesielt, vil være viktige virkemidler.

– Jeg tror også det vil være viktig å legge til rette for at man skal kunne gå fra andre deler av yrkeslivet og inn i skolen. Fleksible utdanningstilbud og den stipendordningen vi nå har fått på plass sammen med Venstre og KrF, vil her være avgjørende, svarer Røe Isaksen.

Personer som underviser uten pedagogisk kompetanse, må ta PPU for å bli godkjent lærer. Regjeringen pålegger skoler som har slike lærere å hjelpe dem å ta PPU. Fra 1. januar 2014 innførte regjeringen forbud mot å ansette lærere uten formell kompetanse.

Frist for å søke er 15. mai.

Powered by Labrador CMS