– Jeg har alltid tenkt at å være lærer springer ut av ønsket om å gjøre det som er rett i møte med mennesker, sier Simon Malkenes. I dag ble det kjent at han får Stiftelsen Byggfags varslerpris. Foto: Marianne Ruud

Malkenes får varslerpris for å ha fortalt om konsekvenser av fritt skolevalg

Lektor Simon Malkenes får Stockmanns hammer for å ha varslet om uheldige konsekvenser av fritt skolevalg i Oslo-skolen.

Publisert

– Jeg er veldig takknemlig for å få denne prisen. Det er helt utrolig at jeg har fått noe sånt, sier Simon Malkenes til frifagbevegelse.no, i en første kommentar til prisen.

Det er Stiftelsen Byggfagsom deler ut varslerprisen.

 

– Å gjøre det som er rett i møte med mennesker

Han mener lærere har et spesielt formidlingsansvar.

– Uten en varm og omtenksom lærerstand som forteller sannheten til de som bestemmer, vil vi få et kaldere og hardere samfunn, sier Simon Malkenes i en kommentar til varslerprisen.

– Jeg er utrolig takknemlig og glad for denne prisen. Som lærer skal jeg utdanne barn til å bli samfunnsborgere der barna selv en gang skal bli deltakere i den demokratiske offentlighet, sier Malkenes til Utdanning.

– Derfor har læreren et spesielt samfunnsoppdrag. Det gjør selvsagt også at en må lytte til lærere som forteller sannheten om skolen og hvordan den former barna våre. Det har jeg forsøkt å gjøre og derfor setter jeg denne prisen veldig høyt. Jeg håper flere lærere vil gjøre det samme, sier han og legger til:

– Jeg har alltid tenkt at å være lærer springer ut av ønsket om å gjøre det som er rett i møte med mennesker, sier han.

 

Juryen har lagt vekt på læreres ytringsfrihet

– Jeg er veldig glad for å kunne sette temaet ytringsfrihet på dagsorden, og ikke minst å få denne anerkjennelsen når en kritiserer et system som ikke vil lytte, sier Malkenes til frifagbevegelse.no.

I sin begrunnelse skriver juryen: «Simon Malkenes er en verdig varslingsvinner og er et forbilde for alle lærere og andre i offentlige stillinger som opplever kritiske forhold i sitt arbeid. Han er også et forbilde for elevene, som dermed ser verdien i ytringsfriheten, uansett hvilken side man står på.»

Bakgrunnen for saken Malkenes’ deltakelse i Dagsnytt 18 i NRK den 5. mars. Der ga han en anonymisert beskrivelse av hvordan en norsktime på Ulsrud videregående skole i Oslo kan oppleves av en lærer. Hensikten var å debattere konsekvensene av fritt skolevalg og stykkprisfinansiering.

Etter debatten i NRK satte skoleledelsen i gang med forundersøkelser til en eventuell personalsak. I et leserinnlegg i Aftenposten undertegnet av elever i klasse 3 IDA, heter det at de følte seg «tråkket på». Sist uke ble det klart at skoleledelsen har gitt Malkenes reprimande for hans ytringer på radio.

I juryens begrunnelse heter det: «Juryen tar ikke stilling til de ulike momentene av uenighet som følger i etterkant av Malkenes sine uttalelser. Ved å tildele Malkenes prisen ønsker juryen å peke på og ivareta hans rett som arbeidstaker til å fremme systemkritikk og uttale seg kritisk til egen arbeidssituasjon, uten å oppleve sanksjoner fra arbeidsgiver. Ytringsfriheten utfordrer nesten alltid andre verdier, men det kan ikke frata noens rett til å ytre seg i offentligheten. Den frie ytring er en viktig demokratisk rettighet som må vernes, og den debatten Malkenes har deltatt i er viktig i arbeidet mot å bedre skolehverdagen for elever og lærere. Det er lærernes ytringsfrihet som juryen har lagt vekt på i tildeling av prisen.»

 

Malkenes ytring har skapt stort engasjement

Juryen viser også til at Malkenes ytring har skapt et stort engasjement og at det blir en åpen høring i Bystyret om saken, og at byråd Inga Marte Thorkildsen sier at det vil bli holdt et seminar om ytringskulturen i Oslo-skolen.

Varslings- og ytringsfrihetsprisen Stockmanns Hammer er opprettet av Stiftelsen Byggfag i 2005. Prisen skal verne om og styrke ytringsfriheten for ansatte. Prisen er på 25.000 kroner, i tillegg til et diplom og en hammer i sølv.

Navnet på prisen har stiftelsen hentet fra Henrik Ibsens stykke «En folkefiende».

Sist gang prisen ble delt ut, var i 2014. Da gikk den til journalistene Siri Gedde-Dahl og Einar Haakaas for deres arbeid for ytringsfrihet og mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon.

 

Dette er juryen i Stockmanns Hammer:

  • Leder: advokat Rune Berg, Prolegal
  • Ørnulf Halmrast, Arbeidstilsynet i Oslo.
  • Hilde Bergh, Oslo Håndverks- og industriforening
  • Stig P. Pettersen, Statsbygg
  • Tellef Hansen, DeFacto kunnskapssenter
  • Hans O Felix, pensjonist, tidligere El & It-forbundet
  • Arvid Søgaard, Byggmesterforbundet Oslo og Opplæringskontoret for tømrerfaget

 

Powered by Labrador CMS