Se! Hvilken samisk språkskatt!

Professor i samisk ved Universitetet i Tromsø, Mikael Svonni, har nylig lagt fram en ny ordbok, nordsamisk-svensk og svensk-nordsamisk. Den bygger på 30 års arbeid, og mange kan glede seg.

Nordsamisk - svensk, svensk - nordsamisk ordbok
av Mikael Svonni
CálliidLágádus 2013
401 sider

Sátnegirji / Ordbok er gitt ut på det samiske forlaget CálliidLágádus, og alene omslaget med hard perm viser respekt for den skatten som 15.000 nordsamiske og 11.000 svenske oppslagsord representerer. Svonnis bok har vært etterlengtet, og da den først ble presentert i Kiruna, ble 1/10 av opplaget på 2000 solgt øyeblikkelig. At en ordbok på et såpass lite språk som samisk i løpet av en måned er solgt i over 600 er oppsiktsvekkende. Omregnet til norske forhold tilsvarer dette 50.000 eksemplarer.

Et grunnfjell
Språket er grunnfjellet i en kultur, men også den sterke kjernen i ethvert menneske. Mister vi språket, kan mye gå i oppløsning.

Mikael Svonni ga alt i 1983 ut en skole-ordbok med 2000 ord. Han fulgte opp i 1990 med en ny fra nordsamisk til svensk og vice versa med 8-9000 ord. Arbeidet som foreligger, har i alt over 26.000 ord.

Kildegrunnlaget
Med øre for språk har Svonni snappet opp lokale dialektvarianter og originaliteter. Ved siden av egne undersøkelser har han søkt til tidligere ordbøker, blant annet så langt tilbake som J.A. Friis’ Ordbog over det lappiske sprog med ordforklaringer på norsk og latin. Dette arbeidet skulle bli avløst av professor Konrad Nielsens Lappisk Ordbok – Lapp Dictionary i tre bind fra 1932 til 1938, og i 2006 kom et stort arbeid signert Pekka Sammallahti og Klaus Peter Nickel, Sámi-duiskka sátnegirji / Saamisch-deutsches Wörterbuch. Disse arbeidene på flere tusen sider i alt understreker det som Haugli påviser.

Svonnis ordbok vil kunne fengsle alle med interesse for språk. Under presentasjonen tok han fram ord som har med rein å gjøre. Disse ordene er illustrasjoner på utviklingen av språklig kompetanse:
- boazu bohcco: rein
- snogoaivi: rein som har hornene framover
- njabbi: rein med bakoverbøyde horn
- njáidde: rein med lange og sterkt bakoverbøyde horn
- suhkkesoaivvi: rein som har horn med mange forgreninger
- sággecoarvi: rein som har horn med mange forgreninger
- norki: rein med begge hornene avbrutte
- gabba: helt hvit rein
- muzet museh: brunsvart rein
- cuoivvat cuoivvag: lysgrå rein

Dette er en bok som utmerket passer inn i skolene der samisk blir undervist i, men også for enhver med interesse for språk. Svonnis bok bør også være en påminnelse om at tap av språk reduserer menneskehetens evne til å overleve. Til slutt er det forståelsen av vår felles natur som blir avgjørende. Britt Hansens grafiske arbeid er førsteklasses.

Powered by Labrador CMS