Nidarosdomens "biografi"

Nidarosdomen
Atle Næss
329 sider
Gyldendal

I boka "1000 Sacred Places" har Nidarosdomen fått plass, sammen med Gamle Aker kirke i Oslo og fire stavkirker. Det er kommet mange norske bøker om Nidarosdomen, noe som kildelisten i Atle Næss’ ferske bok "Nidarosdomen" viser. Næss har tidligere høstet godord for sine bøker, kanskje spesielt for biografiene.

Hans siste bok, om domkirka i Trondheim, forteller ikke bare historien om selve kirkebygget slik det står der i dag, men også om de bygninger som har vært der tidligere. Olav den hellige ble drept under slaget på Stiklestad i 1030, og kista hans ble ført til Nidaros. Undrene begynte å skje i tilknytning til kirka der kista til helgenkongen ble oppbevart. I 1152 ble Nidaros erkebispesete.

 Da ble det nødvendig å utvide den eksisterende kirka. Domen har flere ganger vært rammet av brann, den mest ødeleggende fant sted i 1531. Det har vært utført et nærmest kontinuerlig restaureringsarbeid på kirka, også i våre dager – vi mener å huske at det nå er om lag 25 steinhuggere tilknyttet kirka. Domen har ikke stått upåvirket av de kriger og tvister som opp gjennom hundreårene har forekommet mellom Norge, Danmark og Sverige – under sjuårskrigen (1563-70) skal den ha vært brukt som stall!

I dag framstår domen i en presentabel form. Ja, Næss beskriver den 50 meter brede og 30 meter høye vestfasaden som en "fjellside i kunstferdig uthogd stein". Et besøk i domen vil gi mye større utbytte hvis en på forhånd har lest denne boka.

 

Powered by Labrador CMS