Grundig om navn

Hva er et navn?
Av Ivar Utne
222 sider
Pax

Det er i årenes løp kommet mange bøker som gjør rede for etymologien bak ulike fornavn. Det fins også bøker om etternavn. Navneforsker Ivar Utnes bok ”Hva er et navn” går mer i dybden i dette temaet. Den omtaler navnetradisjoner, navnemoter, og om hva som kan styre valg av navn og etternavn. Utne mener at uten navn er vi en ”ingen”, vi eksisterer ikke. Det at vi har et navn, er ensbetydende med at vi er. Vi får greie på hvilke navn som har vært populære i ulike tidsperioder.

Eksempelvis ble mange guttebarn kalt ”Fred” i årene etter andre verdenskrig. Mange nye navn som tas i bruk i Norge, slår først rot i hovedstadsområdet – eksempelvis Anette, som dukket opp på 1950-60-tallet. Boka har også kapitler om kallenavn og kjælenavn. Det fins også navn som klart signaliserer overklasse. Forfatteren mener at Olav er det mest urnorske navnet vi har.

Det er greit å ha boka for handa om en vil avgjøre diskusjoner som kan dukke opp i diskusjoner omkring navn, eksempelvis i klasserommet. Den vil derfor ikke samle støv i bokhylla.


 

Powered by Labrador CMS