Minst 21 skolebarn døde etter jordskjelv i Mexico

Minst 149 mennesker er omkommet etter at et kraftig jordskjelv rammet Mexico tirsdag, opplyser lokale myndigheter. Flere av de døde er skolebarn.

Flere delstater er rammet. I Morelos er minst 55 mennesker omkommet, i Puebla 32, i delstaten Mexico er det meldt om 10 døde og i Guerrero 3. I Mexico by er minst 49 mennesker døde. Det opplyser Luis Felipe Puente, Mexicos hovedkoordinator for sivilforsvaret.

Minst 21 av de døde er barn som var på skolen da bygningen kollapset. En lærer er også bekreftet omkommet. 38 barn er fortsatt savnet, opplyser utdanningsdepartementet.

Redningsarbeidere jobber på spreng med å finne overlevende i ruinene, og ber folk være stille slik de kan høre etter rop om hjelp.

Jordskjelvet er det dødeligste siden skjelvet i 1985, der nærmere 10.000 mennesker mistet livet.

Det er ventet at dødstallet fortsetter å stige.

Unntakstilstand
– Jeg er så bekymret. Jeg klarer ikke slutte å gråte. Det er det samme marerittet som i 1985, sier Georgina Sanchez.
Myndighetene i Mexico har erklært katastrofetilstand i Mexico by for å frigjøre midler til nødhjelp.

President Enrique Pena Nieto har beordret alle sykehus til å holde dørene åpne for å behandle skadde. Så langt er det meldt om minst 70 skadde i hovedstaden.

Fanget i ruinene
Det bor 20 millioner mennesker i byen, og borgermester Miguel Angel Mancera opplyser at minst 44 bygninger har rast sammen i jordskjelvet, deriblant en skole. Det er sentrum og sør i byen som er hardest rammet.
Ytterligere en skole i Cuernavaca skal ha blitt ødelagt, men det er foreløpig uvisst hvordan det er gått med barna og lærerne.

Innenriksminister Miguel Angel Osorio Chong opplyser at redningsarbeidet går langsomt ettersom ruinene og bygningene er skjøre.

– Man må være veldig forsiktig når man flytter på ting, og tiden er ikke på vår side, sier Chong.

Internasjonal flyplass stengt
Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS melder at skjelvet hadde en styrke på 7,1. Det samme gjorde det mexicanske seismologiske senteret som også meldte at skjelvet hadde sitt episenter i Puebla, 150 kilometer øst for Mexico by.
Den internasjonale flyplassen i hovedstaden er stengt, trolig på grunn av skader, og trafikken i byen står stille i en voldsom trafikkork mens alle som kan, prøver å komme seg ut av byen.

3,8 millioner mennesker er uten strøm som følge av naturkatastrofen, opplyser selskapet CFE.

Flere branner
Redningstjenesten melder om flere branner og mennesker som er fanget i de brennende bygningene. En rekke steder lukter det gass, og myndighetene advarer folk mot å tenne sigaretter.
Det er kun to uker siden landet sist ble rammet av et jordskjelv. Minst 90 mennesker mistet livet, og spesielt byen Juchitán ble hardt rammet.

Tirsdagens skjelv rammet landet kun to timer etter at det var blitt holdt en øvelse mot jordskjelv.

(NTB)

Powered by Labrador CMS