Høringsrunden viser positiv respons på forslaget om at retten til barnehageplass også skal gjelde barn født i november. Arkivfoto: Utdanning

Har du barn født i november i fjor – husk å søke nå for å ha rett til barnehageplass

Forslaget om å utvide retten til barnehageplass til også å gjelde novemberbarna får støtte i høringsinnspillene. Utvidelsen vil slå inn allerede i år.

Publisert

 

 

Før 2016 hadde kun barn født før 31. august lovfestet rett til barnehageplass samme år som de fylte ett år. I fjor utvidet regjeringen retten til å gjelde barn født i september og oktober. I år vil de utvide med barn født i november.

Forslaget er ute på høring, og høringsfristen er om en uke. Det er foreløpig kommet inn 26 høringsuttalelser. Halvparten av dem er uten merknader til forslaget, mens de resterende i all hovedsak gir støtte til en utvidelse.

 

Åpne plasser

Enkelte av barnehagene som har sendt inn innspill påpeker at det for de private barnehagene vil være problematisk å sette av plasser fra august av for barn som skal inn i november.

«Hvem skal dekke kostnadene til de barna som starter etter august måned? Det må på plass en finansieringsordning som dekker disse kostnadene, barnehagene har ikke økonomi til å la plasser stå åpne», skriver de i uttalelsen fra Huskestua barnehage.

 

Må søke nå

En lovendring vil gjelde allerede fra høsten. Det betyr at kommunene må regne med at barn født i november i fjor vil ha rett på plass allerede i år. I høringsnotatet skriver departementet at kommunene må ta grep knyttet til søknadsprosessen allerede nå, før lovendringen er vedtatt av Stortinget, fordi forslaget høyst sannsynlig blir vedtatt.

Med endringen vil 4.400 flere barn ha rett på barnehageplass det året de fyller ett år.

Foreldrene til novemberbarna må huske å søke barnehageplass innen fristen, hvis ikke har man ikke rett på plass. For flere kommuner, blant annet de største byene, er denne fristen 1. mars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS