KS og lærerorganisasjonene ble ikke enige om endringer i arbeidstidsavtalen. Arkivfoto: Snorre Schjønberg

Arbeidstidsavtalen for skolen forlenges

Verken lærerorganisasjonene eller KS klarte å få gjennomslag for sine krav i forhandlingene om lærernes arbeidstid. Dermed forlenges den gamle avtalen. 

Partene startet forhandlingene 19. oktober og ble enige mandag ettermiddag om å videreføre den nåværende avtalen.

I 2014 skapte splid om lærernes arbeidstid storstreik. På det meste var 8.000 lærere ved 200 skoler landet over i streik. Hvor mye tid lærerne må oppholde seg på skolen var kjernen i konflikten i 2014. Dette temaet er like aktuelt i år.

Før forhandlingene startet i oktober sa forbundsleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet at deres hovedkrav var reduksjon i undervisningstiden for lærerne, og særlig for kontaktlærerne.

Verken dette kravet eller andre krav ble imidlertid innfridd.


Stor avstand

– Vi hadde klare krav til forbedringer av dagens arbeidstidsavtale, men fikk ikke gjennomslag. Samtidig fikk heller ikke KS gjennomslag for sine krav, fastslår Handal.

Utdanningsforbundet forhandlet sammen med Skolelederforbundet, Skolenes landsforbund, Utdanningsforbundet, Delta og Norsk Lektorlag med KS.

– Alle partene ønsker en god skole for våre elever og har stilt ulike krav og gitt tilbud for å oppnå gode rammer for elevenes læring. Det er vist vilje til god dialog i forhandlingene, men denne gangen var avstanden for stor til at det var mulig å gjøre endringer i avtalen, sier forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø.

 

Ville hatt endringer

Forhandlingsansvarlig i Norsk Lektorlag, Tonje Leborg, sier at hun gjerne skulle sett større endringer i avtalen.

– Norsk Lektorlag foreslo konstruktive endringer i tråd med den arbeidstidspolitikken våre medlemmer ønsker. Det var imidlertid ikke mulig å komme til enighet om dette, sier hun.

Otto Kristiansen, som hadde det øverste forhandlingsansvaret for lektorlaget mener likevel resultatet er til å leve med.

– Når vi ikke fikk gjennomslag for å få skjermet ytterligere tid til individuelt for- og etterarbeid, ble det naturlig å gå for status quo. Dette gir oss tid til å videreutvikle vår arbeidstidsmodell, sier han.

Avtalen gjelder for KS-områder. Oslo er eget tariffområde, og der starter forhandlingene om arbeidstid for skoler og barnehage i februar/mars.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS