Samordna opptak: Ungdom tror teknologi er framtida

Teknologifag er årets hit, viser årets søkertall i Samordna opptak.

Universitetet i Oslo (UiO) har i år en oppgang på 62 prosent i antall søkere til utdanning innen informasjonsteknologi. UiOs nye studieprogram Informatikk: Digital økonomi og ledelse (Digøk) er med 19 søkere per studieplass det mest attraktive studiet i landet.

En av dem som mener at teknologi er framtida, er 22 år gamle Nina Bakås fra Lillehammer. Hun har søkt Digøk.

– Mitt valg skyldes at jeg tror samfunnet blir mye mer digitalisert og preget av teknologi i framtida. Informasjonsteknologi vil være veldig relevant uansett hva jeg måtte ønske å jobbe med, tror hun.

Spennende kombinasjon

Bakås mener fagkominasjonen ledelse, økonomi og digitalisering er kjemperelevant, og noe arbeidslivet har lyst på.

Selv har hun studert informatikk i fire år allerede. Hun synes det er viktig å få inn flere jenter i teknologibransjen.

– Jenter utgjør ca 21 prosent av studentene ved informatikkstudiene ved UiO i dag. Vi bør bli flere, oppfordrer Bakås, som mener at uansett hvilken bransje man ønsker seg inn i vil teknologiforståelse være viktig.

Oslo – en teknologiby

Dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet Morten Dæhlen, mener søknadstallene viser et fram til nå udekket behov for framtidsrettet og forskningsbasert teknologiutdanning i Oslo.

Håkon Haugli, som er sjef for Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, mener det er altfor få IKT-studieplasser i Norge.

– Flere rapporter viser at vi styrer mot en kritisk mangel på IKT-kompetanse. Den massive søkingen til IKT-fag bør derfor være en marsjordre til å etablere enda flere studieplasser i disse fagene, sier han.

Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, tror at den store interessen for teknologiutdanninger i Oslo henger sammen med tilgang på spennende arbeidsplasser innen teknologi i hovedstaden.

– Oslo er ikke bare en internasjonal kulturhovedstad, men også en fremvoksende teknologiby. Her er titusener av arbeidsplasser knyttet til teknologiutvikling, innovasjon og forskning, påpeker han.

Statistikken viser at UiO har 18.450 førstevalgsøkere. Det er et historisk høyt søkertall og en økning på 4 prosent fra i fjor.

Med sine 3,05 søkere per studieplass er UiO også det mest attraktive breddeuniversitetet blant studenter i Norge.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS