Et knapt flertall på Aps landsmøte går inn for å fjerne K-en i KRLE-faget

Et knapt flertall på Arbeiderpartiets landsmøte går inn for å fjerne K-en i KRLE-faget.

Med 164 av 300 stemmer gikk landsmøtet inn for å droppe K-en i skolefaget, og gikk dermed mot sin egen partiledelse i dette spørsmålet.

Fakta om  KRLE

* Skolefaget KRLE er en forkortelse for kristendom, religion, livssyn og etikk.

* Det var KrF som i 2013 fikk Solberg-regjeringen med på å inkluderer K-en.

* Det ble også bestemt at om lag halvparten av faget skal handle om kristendom.

(Kilde: NTB)

Helt til det siste var det helt åpent hvor landsmøtet ville lande i saken, som AUF har frontet.

I det opprinnelige forslaget var det delt innstilling i hvorvidt K-en skulle beholdes eller ikke. Heller ikke partiets redaksjonskomité klarte å komme fram til en kompromissløsning. Tre komitémedlemmer valgte dermed å opprettholde dissensforslaget.

Etter en svært jevn avstemning ble det imidlertid klart at opprøret vant fram. Resultatet ble møtt med høylytt jubel og applaus i landsmøtesalen.

AUF-leder Mani Hussaini har fått støtte av blant andre stortingsrepresentantene Anniken Huitfeldt og Marianne Marthinsen. Både partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik ønsket derimot å beholde K-en.

Tajik understreket at det først og fremst handler om navnet på faget, og at det bør anerkjenne norsk kulturarv og tradisjon.

Men AUFs medlem i redaksjonskomiteen Ina Libak mente det handler om å skape et fremtidsrettet og inkluderende fag som hører hjemme i 2017.

– Vi trenger mer kunnskap om andre religioner, ikke mindre, sa hun.

 

Hareide skuffet over at Ap vraker K-en i KRLE

KrF-ledelsen er skuffet og overrasket over at Arbeiderpartiet nå fjerner K-en fra KRLE-faget. 

– Jeg er skuffet over at Ap vil fjerne K-en, sier Hareide til NTB.

– Å kutte kristendom i skole og gjøre Norge til et livssynsnøytralt samfunn, er det rakt motsatte av det vi bør gjøre i et samfunn som blir mer flerkulturelt, mangfoldig og pluralistisk, mener han.

Hareide mener det er helt naturlig at innholdet i faget gjenspeiles i navnet.

– KRLE skal være et fellesfag der elevene lærer etisk refleksjon og får kunnskap om ulike livssyn, og kunnskap om kristendommen skal ha en sentral plass. Vi må anerkjenne den kristne kulturarvens særstilling i det norske samfunnet, sier Hareide.

Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik argumenterte hardt for å beholde K-en i faget, men ble overkjørt av landsmøtet.

Powered by Labrador CMS