Seks millioner syriske barn er på flukt, og to millioner av dem befinner seg utenfor landets grenser. På bildet er syriske barn på flukt som går på skole i nabolandet Jordan. Arkivfoto: Nina Bull Jørgensen

Skiftordning skal gi skoleplass til syriske flyktningbarn

Syriske barn på flukt må sikres retten til utdanning, sier FN-utsending Gordon Brown. Lokale skoler skal drives på ettermiddag og kveld for å få plass til alle.

Brown håper å få på plass en avtale med myndighetene i Tyrkia, Jordan og Libanon. Etter at de lokale skolebarna er ferdige for dagen, skal skolen holde åpent for å gi plass til syriske flyktningbarn.

– Det kalles dobbeltskift-ordningen. Det er en relativt rimelig innretning fordi man bruker eksisterende skoler. I noen områder er det også overskudd av lærere, sier Brown til NTB.

Seks millioner syriske barn er på flukt, og to millioner av dem befinner seg utenfor landets grenser. Brown håper nytenkning som å holde skoler åpne i større deler av døgnet, vil gi flere barn mulighet til skolegang. Målet er at hvert eneste flyktningbarn i Syrias nærområder skal få gå på skole når undervisningsåret starter igjen i september 2017.

– Problemet er ikke at vi ikke har muligheter eller skolebygninger. Problemet er mangel på finansiering, sier han. Om ordningen lykkes, vil det koste rundt 600 dollar i året per skolebarn.

 

Satser på jenter

Den tidligere britiske statsministeren er i dag FN-spesialutsending og leder en internasjonal kommisjon som skal finne løsninger for finansiering av skolegang for alle.

60 millioner barn på verdensbasis står uten grunnskole, og det må milliardinvesteringer til for å nå målet om utdanning til alle innen 2030.

Kommisjonen møttes mandag i Oslo for å sluttføre sine anbefalinger til FNs hovedforsamling i september.

Jenters rett til utdanning står høyt på prioriteringslista.

– Det å investere i utdanning for jenter, er noe av det viktigste man kan gjøre. Og vi vil vise at investering i skolegang er av den aller største betydning for et lands økonomiske fremskritt, understreker Brown.

For hvert ekstra år gjennomsnittet i befolkningen går på skole, vil fattigdomsnivået i landet reduseres med 9 prosent, viser en fersk rapport fra UNICEF. Jenter som får skolegang, får færre barn, og det er mer sannsynlig at barna deres går på skole. For hvert ekstra år et barn går på skole, vil inntekten i gjennomsnitt øke med 10 prosent.

 

– En menneskerett

Brown var også full av ros til Norge og statsminister Erna Solberg (H) personlig for engasjementet i å sikre alle barn rett til utdanning.

I forkant av kommisjonens møte fremhevet Solberg at skolegang er en menneskerett og et mål i seg selv. Men det er også avgjørende om man skal lykkes med FNs bærekraftmål.

– Investering i utdanning er investering i resten av samfunnet. Hvis vi setter utdanning først, vil verden høste betydelige gevinster i form av utvikling og velstand, sa hun.

 

Falt mellom to stoler

Kommisjonen ble opprettet i fjor etter at investeringer og bistand til utdanning hadde falt gjennom flere år. Fra 2010 til 2013 falt global bistand til grunnskole med 11 prosent.

Flere store bilaterale donorer kuttet sine bidrag, og det internasjonale bistandssystemet viste seg lite i stand til å håndtere utfordringen. Utdanning tapte også i forhold til globale helsetiltak.

Kommisjonen heter «Utdanning kan ikke vente», og det er nettopp nøkkelen, påpeker Brown. Skolegang haster.

– Utdanning faller mellom to stoler. Ren humanitær nødhjelp handler om et kriseperspektiv og å skaffe mat og tak over hodet, mens den mer langsiktige utviklingsbistanden har for langt tidshorisont, sier han.

(NTB-Anne Marjatta Gøystdal)

Powered by Labrador CMS