Lærer barnehagebarn om sex og samliv

Barn helt ned i 3-årsalderen i Sortland kommune i Nordland lærer om sex og samliv. Målet er å lære ungene mer om sin egen kropp, og dermed redusere antall seksuelle overgrep mot barn.

Det er en av landets mest erfarne sexologer, Margrete Wiede Aasland, som står bak det faglige opplegget i Sortland kommune.

– Det som er mest forebyggende mot seksuelle overgrep er at barn vet mest mulig om sin egen kropp. Da har barn også ord på det som ligger mellom navlen og knærne. Når de lærer at barn blir til når to voksne ligger med hverandre, så vet de at de ikke hører til der selv, sier Wiede Aasland til NRK.

 

Sette grenser

Hun viser til Nederland hvor barn lærer dette fra de er fire år.

– Ved at de kjenner sin egen kropp og har kunnskap om samliv, så øker sjansen at de tør fortelle at noen har tatt dem på tissen. Dette er en ordløs forbrytelse, så her mangler barn ord for å fortelle om dette. Det er vår største utfordring.

Pedagogisk leder i Lykkentreff barnehage på Sortland forteller at foreldrene har gitt positiv tilbakemelding.

– Vi har ikke fått noen klager. Hva de mener i andre barnehager er jeg ikke sikker på. Jeg er ikke sikker på at alle vet hva vi holder på med, sier Lykseth.

– Hvis man starter på barneskolen, er det kanskje allerede for sent for mange. Jo tidligere de lærer å sette grenser, jo bedre er det.

 

Kanskje ikke det første

Styrer Sigrid Larsen mener åpenheten er viktig for barna.

– Mange barn blir i dag pålagt hemmeligheter de ikke burde. Her lærer vi dem om å snakke om hemmeligheter som ikke kjennes god, sier hun.

Sexolog Margrete Wiede Aasland har stor tro på å starte tidlig med seksualundervisning.

– Gjennom dette opplegget lærer barn hvordan og hvor de skal varsle. Kanskje klarer vi ikke å stoppe det første overgrepet, men vi klarer å stoppe det andre.

 

På nrk.no kan du se video av barna som lærer om dette

Powered by Labrador CMS