Vil kreve tillegg på fem prosent og likelønnspott

En generell lønnsøkning på fem prosent fra 1. mai og en egen likelønnspott/kompetansepott i kommunal sektor, er blant hovedkravene som sentralstyret i Utdanningsforbundet vil fremme ved vårens tariffoppgjør. Det er full oppslutning om å prioritere en

Sentralstyret i Utdanningsforbundet hadde tariffoppgjøret som viktigste sak på møtet i forrige uke. I hovedmålsettingene som ble vedtatt, heter det blant annet at hoveddelen av lønnsdannelsen skal skje gjennom sentrale forhandlinger, at det fortsatt må være en hovedlønnstabell i kommunal og statlig sektor, og likelønn mellom kvinnedominerte og mannsdominerte yrkesgrupper med samme eller likeverdig utdanning, kompetanse og ansvar.
Likelønnspotten/kompetansepotten i kommunal sektor er spesielt myntet på førskolelærergruppen, men rent generelt heter det at ulikhetene mellom manns- og kvinnedominerte utdanningsgrupper må utjevnes. Dette er også i tråd med et vedtak som nylig ble gjort i Stortinget etter forslag fra SV.

Kommunal sektor

Når det gjelder kommunal sektor (KS-området) ellers, heter det at det er viktig å få til lønnsforbedringer for pedagoger som arbeider i skolefritidsordningene, medlemmene på PPT-kontorene, spesialpedagoger i ulike typer stillinger, medlemmer i musikkskolene og i kommunal barnehage- og skoleadministrasjon. For å få til dette i tillegg til løftet for førskolelærerne, mener Utdanningsforbundet at den økonomiske rammen må være høyere i KS-området enn på andre avtaleområder.

Statlig sektor

I statssektoren er hovedmålsettingen at den gjennomsnittlige lønnsveksten minst blir på linje med lønnsveksten i privat sektor. Dette innebærer også at skoleverket får den samme veksten - uten at skolepakke 2 blir trukket inn. Skolepakke 2 innebar en økning på ett lønnstrinn fra 1. januar og ytterligere to lønnstrinn fra 1. august i år. Sentralstyret peker også på behovet for å få hevet begynnerlønnsnivået i skoleverket.
Utenom skoleverket, blir følgende grupper spesielt nevnt i vedtaket: Medlemmene i universitets- og høgskoleområdet, på kompetansesentrene, ved utdanningskontorene, ved Læringssenteret og fylkesmannsembetene.

I både stat og kommune blir det også stilt krav om avsetning til lokale forhandlinger.
Hovedmålsettingene i de andre tariffområdene (utenom stat og kommune), er den samme som i de store, offentlige tariffområdene. I private tariffområder blir behovet for å sikre gode pensjonsvilkår gjennom tjenestepensjonsordninger spesielt trukket fram.
Representantskapet i Utdanningsforbundet behandlet sentralstyrets innstilling onsdag i denne uken. Det kommer vi tilbake til i neste utgave av Utdanning.

Tariff 2002:

Årets tariffoppgjør starter formelt like over påske og skal gjennomføres innen 1. mai. Utdanningsforbundet er med i Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO) sammen med sykepleierne, politiet, fysioterapeutene og ergoterapeutene. Det er UHO som fører forhandlingene, men Utdanningsforbundet har forhandlingslederen på både kommunal og statlig sektor. UHO er den nest største hovedorganisasjonen her i landet med 215 000 medlemmer.

Powered by Labrador CMS