Guro Elisabeth Lind, forhandlingsleder for Unio stat.

Unio stat vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS

Samarbeidet knirka under Unio, YS og LOs forhandlinger med staten, ifølge Unios forhandlingsleder.

Publisert Sist oppdatert

Nå sier Unios forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind til Forskerforum at det er naturlig å sondere terrenget etter nye samarbeidspartnere til forhandlingene neste år.

– Vi har fått lite drahjelp av våre samarbeidspartnere, snarere tvert i mot, konstaterer Lind, som leder Forskerforbundet. Forskere og politi er Unios største grupper i lønnsforhandlingene med staten.

Les også: 44 lærare går ut i streik i morgon

Forhandle aleine

Hun meiner at ett alternativ for Unio er å forhandler aleine. Et anna er å forhandle sammen med Akademikene. Men hun understreker at å fortsette samarbeidet med LO og YS også er et alternativ.

I årets ble de lavtlønte prioritert på bekostning av de ansatte med lang utdanning, ifølge Lund. Oppgjøret endte med 0,9 prosent lønnsøkning pluss et likt kronetillegg til alle, men med ekstra kronetillegg til dem med lønn under 626 000 kroner. Forhandlingene ga i snitt arbeidstakerne lønnsøkning på 2,7 prosent, men på grunn av lavtlønnstillegga fikk ikke alle så høy prosentvis økning.

Les også: Unio: Uheldig at regjeringen brukte tvungen lønnsnemnd i kommunestreiken

Stor endring for Unio

Fafo-forsker Kristine Nergaard sier til Forskerforum at det vil innebære en stor endring for Unio stat om de går over til Akademikerens tariffavtaler.

– Det neste spørsmålet ville i så fall vært om Forskerforbundet fortsatt skal være med i Unio, eller om de skal over til Akademikerne, sier hun.

Powered by Labrador CMS