Tusenvis av ungdom over hele landet streiker i dag for et bedre klima. Foto: Sonja Holterman

– Husk at vi har stemmerett om to år. Skjerp dere!

Utstyrt med plakater og slagord har hundrevis av streikende skoleungdommer samlet seg foran Stortinget. Utdanning følger streiken tett.

Publisert

Allerede ved 8.30-tiden fredag var en stri strøm engasjerte ungdommer på vei oppover Karl Johans gate mot Eidsvolls plass, melder NTB.

Utdanning møtte en gjeng 10.klassinger fra Frydenberg skole og Fyrstikkaleen skole i Oslo: Selma, Anja, Sara, Flo, Lea og Uno.

– Vi er her for å demonstrere slik at politikerne ser at de må skjerpe seg, sier Sara.

Flo kom med en konkret oppfordring til politikerne:

– Dere må lage et sett regler og lover som vi må følge. Vi trenger alle en push for å bli mer miljøvennlige.

– Enig i den, repliserte Uno.

– Og så må politikerne huske at vi har stemmerett om to år. Hvis de vil ha vår stemme, må de handle nå, sier Sara.

 

Elvestuen lover endring

Da klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) møtte demonstrantene i formiddag, ropte de streikende ungdommene: «Norsk olje koker kloden, la olja ligge!».

Elvestuen fortalte til de flere tusen oppmøtte at han var til stede på en klimademonstrasjon hvor bare noen få personer hadde møtt opp for en tid tilbake.

– Men nå er dere en hel bevegelse, og dere er virkeligheten. Jeg kan ikke love at det ikke kommer mer leting etter olje, sa han og ble møtt med massiv buing.

– Men jeg kan love dere at vi skal få til en endring i Norge som gjør at vi får en økonomi som gjør at vi klarer oss uten olje i framtiden sa statsråden.

Da han gikk ropte de streikende: «Ola kan du redde Jorda?».

 

– De unge har altfor lite makt

– Når jeg ser dette, blir jeg optimist med tanke på framtiden. Jeg får troen på at vi kommer til å klare dette, sier leder i Venstre og kulturminister, Trine Skei Grande.

Nå håper hun alle voksne klarer å ta inn over seg det store klimaengasjementet de unge viser.

– Det er ikke lett å stå i klimadebatten som et grønt parti. Vi sliter på målingene, selv om vi har fått gjennomslag for mye på klima og miljø, sier hun.

Hun mener klimasaken viser at det i hele Europa er en ubalanse i de demokratiske institusjonene.

– De unge har altfor lite makt. Isteden ser vi en eldre befolkning dytte gjennom endringer, som Brexit, som de unge ikke vil ha, sier Skei Grande.

 

– Det er mulig å nå målene 

Hun får selskap på Løvebakken foran Stortinget av klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Han skuer ut over de mange tusen som roper klimaslagord.

– Dette dytter veldig og viser at vi må gjøre mye mer, sier han.

Samtidig mener han regjeringen har fått til mye, og at de i Venstre har fått gjennomslag for å droppe oljeleting i sårbare områder i nord.

– Det er et stort alvor, men vi må også være optimistiske. FN-rapporten om klima viser at det er mulig å nå målene, sier Elvestuen.

 

– Fremtiden er viktigere enn fravær 

Det var ventet at minst 10.000 ungdommer vil delta i aksjonen i Oslo og minst like mange i lignende aksjoner på over 70 steder rundt om i landet. Klokka 10 fikk Elvestuen overlevert kravene fra de streikende ungdommene.

– Fremtiden er viktigere enn fravær, gjallet det fra flere plakater – som et stikk til politikere som mener at elever bør holde seg på skolebenken. Flere rektorer har varslet at elevene vil få ugyldig fravær for å delta i demonstrasjonen.

 

Byrådet i Oslo støtter klimakampen

En rekke organisasjoner støtter skolestreiken for klimaet, blant dem Redd Barna, Skolenes landsforbund, Kirkens Nødhjelp, Naturvernforbundet, Regnskogfondet, Fagforbundet, Framtiden i våre hender og SOS-barnebyer.

Også byrådet i Oslo har gitt støtte til ungdommenes klimakamp.

– Skolestreikene for klima er et tydelig signal fra den yngre generasjonen om at vi er nødt til å handle nå, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Natur og Ungdom står som arrangør av streikene sammen med Grønn Ungdom, Miljøagentene, Sosialistisk Ungdom, AUF, Unge Venstre og Rød Ungdom, i tillegg til engasjerte enkeltpersoner.

 

 

 

Powered by Labrador CMS