Mona Fagerås (SV) reagerer på innstramminger om lekser i opplæringsloven.
Foto: Jørgen Jelstad
Regjeringen vil lovfeste lekser: – Det er en innstramming jeg reagerer sterkt på
I forslaget til ny opplæringslov skal skolene kunne pålegge at elever gjør lekser på fritiden. Det er det flere som reagerer på.
– Regjeringen åpner for å pålegge elevene oppgaver på fritiden. Det er en innstramming jeg reagerer sterkt på, sier stortingsrepresentant for SV, Mona Fagerås til NRK.
Hun får støtte av både MDG og Rødt. Samtlige av de tre partiene går til valg på at skolen bør sikre barn en leksefri ettermiddag og kveld.
Les også: – Det blir helt feil når politikere detaljstyrer skolen
I forslaget til ny opplæringslov, som ble sendt ut på høring fra regjeringen 26. august, heter det at:
«Skolen kan pålegge elevene å gjøre oppgaver (lekser) utenfor skoletiden. Loven bør også presisere at det skal tas hensyn til elevenes rett til hvile og fritid.»
– Det er ulike syn på lekser blant medlemmer og tillitsvalgte. Vi får en spennende og muligens litt krevende prosess, sier leder Ottar Stordal for Utdanningsforbundet i Agder.
Forbundet skal si sin mening om forslaget i høst.
Uenige
Kjersti Lien Holte forsker på lekser ved Høgskolen i Østfold og reagerer på bruken av ordet «pålegge» når det kommer til lekser.
– Elever har rett til medvirkning i det daglige faglige arbeidet. Da blir det feil å bruke ord som «pålegge» i opplæringsloven, mener hun.
Kunnskapsdepartementet er ikke enig.
– Det står bare at skolen kan gi lekser. Samtidig er elevdemokratiet styrket i lovforslaget, sier statssekretær Anja Johansen (V).
Høringsfristen for lovforslaget er 20. desember.
(©NTB)