Handal lover statsråden dokumentasjon på at avskilting foregår

Kunnskapsministeren sår tvil om alle historiene om avskilting av lærere er reelle. Utdanningsforbundet lover å legge dokumentasjonen på bordet i møte med Torbjørn Røe Isaksen i morgen.

Publisert

Bladet Utdanning fikk tre minutter med kunnskapsministeren og tre minutter med Steffen Handal om striden om kompetansekrav. Her er resultatet.

Torbjørn Røe Isaksen, kunnskapsminister

Torbjørn Røe Isaksen Foto Tom Egil Jensen

– Er du overrasket over støyen rundt de nye kompetansekravene?

– Nei, i og for seg ikke. Utdanningsforbundet sa allerede i høringsrunden at de er for kompetansekravene, men de mener at de ikke skal innføres nå. Det er allerede kompetansekrav i skolen, og Utdanningsforbundet er for de kompetansekravene som har vært fram til nå. Disse gjelder allerede for alle lærere som har utdannelsen sin etter de ble innført for noen år siden. Eksempelet Ragnhild Lied nevnte i åpningstalen på landsmøtet i går, synes jeg er litt merkelig, for det er en situasjon nyutdannede lærere allerede lever i. De nye kompetansekravene gjelder fra nå, men kommunene har en vid dispensasjonsadgang. Det er gjort for at kommunene reelt sett skal ha en sjanse til å oppfylle kompetansekravene. Det skal også gjøre at alle lærere reelt sett skal få tilbud om videreutdanning.

– Du er ikke enig i at dette kan bli et problem enkelte steder?

– Det kan tenkes at det også etter ti år kan være et problem noen steder, for eksempel på veldig små skoler, for det er ikke sikkert de har et stort nok lærerkorps. Det er problemstillinger vi må komme tilbake til.

– Hvordan reagerer du på de historiene som har kommet fram?

– Vi skal ha et møte på departementsnivå med Utdanningsforbundet og KS i morgen hvor vi skal få inn, ikke bare historiene, men også dokumentasjon. For eksempel kom det historier om at noen lærere ble satt ned i lønn fordi de ikke oppfylte kompetansekravene. Det ble sjekket, og det viste seg at det ikke var tilfelle. Hvis det har vært tilfelle, er det ikke sånn det skal være. Det er den type ting vi må få klarhet i. Hvis noen kommuner benytter anledningen til å ansette midlertidige istedenfor å fylle opp med en fast faglærer, er det også en helt utilsiktet konsekvens som vi ikke ønsker.

– Og da vil du gjøre noe med det?

– Nå må vi først finne ut om det faktisk skjer. Selv om kompetansekravene gjelder nå, noe som er viktig fordi kommunene må ha et press på seg til å bruke videreutdanningssystemet, så er det også sånn at dispensasjonsadgangen gir en mulighet til å gjøre dette på en fleksibel måte.

 

Steffen Handal, nestleder i Utdanningsforbundet

– Kunnskapsministeren påpeker at Utdanningsforbundet støttet innføring av kompetansekrav i 2008, uten at det ble samme ramaskrik som nå?

– Han vet at han har endret praksis. Når det er blitt innført kompetansekrav tidligere, har man hatt en unntaksbestemmelse som nå er fjernet. Nå sier han at det er gitt en vid dispensasjonsadgang til kommunene, og det er riktig, men konsekvensen er allikevel det vi har pekt på gang etter gang – at lærere opplever å bli avskiltet. Istedenfor å utvikle kompetanse, forsvinner kompetanse ut av systemet. Det er det som er krisen her. Hvis han hadde fortsatt med samme unntaksbestemmelse som tidligere, ville vi uansett nådd disse kravene på sikt.

– Så dere mener dispensasjonsadgang ikke er godt nok?

– Ikke i det hele tatt.

– Er dere fornøyd med hvordan han kommenterer dette i talen i dag?

– Nei, han er for vag. Han peker på dispensasjonsmuligheten og sier den er god. Men samtidig peker han på at han vil se på konsekvensene. Det siste er bra. Det kan se ut som han kanskje strekker ut en hånd.

– I morgen skal Utdanningsforbundet og KS i et møte med Kunnskapsdepartementet hvor temaet er utilsiktede konsekvenser av kompetansekravene. Har du tro på at statsråden rydder opp, hvis han får gode eksempler på at det er slike konsekvenser?

– Han må jo det. Både KS og Utdanningsforbundet er enige om at dette ikke går, og da er han nødt til å finne en annen måte. 

– Det kan virke som Røe Isaksen sår tvil om alle eksemplene på problemer er reelle. Har dere god nok dokumentasjon på at det faktisk er store utilsiktede konsekvenser?

– Ja, og vi er enige med KS om dem.

– Vil dere legge fram dokumentasjon om det på møtet i morgen?

– Ja.

– Er det mulig å få se dokumentasjonen?

– Nei, jeg skal ikke forhåndsprosedere. Dette skal vi ta med statsråden.

– Men dere mener å ha god dokumentasjon for det dere hevder foregår i denne saken?

– Ja, ikke bare vi, men lærerne som opplever det og KS sier det samme. Det er bare statsråden som ikke tror dette er noe problem. 

– Hvor fort håper dere på en avklaring?

– Det må skje raskt. Lærere må ha en forutsigbarhet i arbeidssituasjonen sin. Nå er det masse lærere ute i norske skoler med en usikkerhet. Den usikkerheten kan føre til at noen av dem slutter og ikke kommer tilbake til skolen. Da forsvinner kompetansen, i stedet for at vi utvikler den.

Powered by Labrador CMS