Ap lover en yrkesfagmilliard om de vinner valget. Mandag besøkte de Kuben videregående skole.

Ap vil stille krav om milliardsatsing på yrkesfag etter valget

Arbeiderpartiet vil bruke én milliard på yrkesfag og gjøre Oslo-modellen til en nasjonal modell. Det vil partiet stille krav om i regjeringsforhandlinger.

Publisert Sist oppdatert

På spørsmål om Ap kan garantere at satsingen de lover før valget, blir en realitet etter forhandlinger med partier som vil stille krav om distrikts- og miljøsatsing, er partiets utdanningspolitiker krystallklar:

– Dette er så viktig for Arbeiderpartiet at det kommer vi aldri til å gi oss på, det må vi levere på i første budsjett, sier Torstein Tvedt Solberg til Utdanningsnytt.

Sammen med Oslos byrådsleder Raymond Johansen var han mandag på Kuben videregående for å snakke om partiets valgløfte på yrkesfag.

Partiet har tre klare løfter:

  • De vil innføre læreplassgarantien nasjonalt.
  • Sikre ungdom tettere oppfølging også i læretida.
  • Bruke 1 milliard på investeringer i yrkesfag, blant annet gjennom et utstyrsløft.
Byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen, mener Oslo-modellen må løftes frem som eksempel.

Høyre: Hvilken satsing?

Det er Oslo-modellen som trekkes fram. Den skal gjøres nasjonal.

– Vi er i gang i Oslo. Vi må ha mer av det og forsterkning av det her hos oss også, sier Raymond Johansen.

Høyres utdanningspolitiske talsperson i Oslo, Mehmet Kaan Inan, er tvilende.

– Hvilken satsing er det de snakker om i Oslo? Den største årsaken til at flere elever får lærlingplass i Oslo er det statlige lærlingtilskuddet. At man skal bruke lærlinger på større byggeprosjekter hos kommunen er noe alle partier er enige om og som var et forslag fra regjeringen, sier Inan til Utdanningsnytt.

– Byrådet har gjort nesten ingenting de siste årene enn å fjerne det kommunale tilskuddet bedriftene får for å ta inn lærlinger, sier Høyre-politikeren.

Les også: Flere søker yrkesfag enn studieforberedende

– Oslo-modellen er bra

Raymond Johansen slår tilbake.

– Han bør jekke seg ned. Noen ganger går det an å gi honnør til noen som har fått til noe. Vi har økt andelen som søker yrkesfag, før var det 1 av 5 nå er det 1 av 4. Vi er ikke fornøyd med det, men det går i riktig retning, sier Johansen.

– Oslo-modellen er bra. Vi stiller strenge krav til antall lærlinger man har ute gjennom våre anbud, krav til tarifflønn, til organisering, lønn gjennom oppdrag. Alle de tingene håper vi kan være med å motivere, sier byrådslederen.

– Det er litt av budskapet vårt her i dag, Raymond har fått til veldig mye i Oslo med over 30 forskjellige tiltak som har snudd en trend i positiv retning. Men han kan ikke få det til alene, sier Torstein Tvedt Solberg.

– Det er derfor vi må vinne regjeringsmakta for å få det til sammen. Oslo-modellen må også bli en nasjonal modell fra første år vi kommer til makta, sier han.

Fungerer læreplassgarantien?

Særlig læreplassgarantien trekkes fram som en suksesshistorie fra Oslo-satsingen. Likevel var det problemet med å få læreplass flere elever trakk fram på Kuben, mens lærere fortalte om hvordan de jobber gratis på kveldene for å finne læreplasser til elevene.

– Læreplassgarantien har veldig mye å si. Det er ikke alle bransjer vi har fått det på plass for ennå, og Rom bygges ikke på en dag. Men dette skal vi få til, sier Johansen.

– Det er rørende og flott å se så motiverte lærere som kommer fra det private næringsliv og bruker hele sitt kontaktnett for å greie å skape den kontakten, legger han til.

Vil ha kulturendring

Solberg mener læreplassgarantien er en bedre vei å gå enn tilbudet om et tredje år på skolebenken, som regjeringen har kommet med.

– Vi har ikke valgt den enkleste løsningen, den enkleste løsningen er det Høyre-regjeringen har valgt: Å gi de samme elevene kun et tilbud om å fortsette på skolebenken, sier han.

– Det er inspirerende å se at i Oslo har en allerede begynt med en læreplassgaranti det er mulig å få til, men det vil kreve et hardt arbeid. Det er ikke det letteste, men vi skal få det til, lover Ap-politikeren.

Raymond Johansen vil ha en kulturendring i norsk skole. Han frykter vi skal bli et nytt Qatar, som importerer arbeidskraft. Skolen må bli mindre teoretisk, sier han, og får støtte fra Solberg.

– Det er en viktig kursendring vi vil gjøre nasjonalt. Vi har fått en for teoretisk skole, sier Solberg.

Powered by Labrador CMS