Saida Begum fra Høyre mener byrådet i Oslo gjør en god jobb når de sender flere lærere til skoler som trenger det. Foto: Foto: Tom A. Kolstad

Opposisjonspolitikere: – Oslobyrådets lærersatsing er bra

Både Saida Begum fra Høyre og Hallstein Bjercke fra Venstre er positive til byrådets differensierte lærersatsing. De mener det er riktig med flere lærere på skoler som trenger det mest.

Publisert

– Man må målrette lærerressursene for at det skal ha effekt på elevers læringsutbytte. Derfor er det en god nyhet at dagens byråd fortsetter Høyres politikk med å bruke mest ressurser på de skolene og elevene som trenger det mest, sier Saida Begum til Utdanning. Hun er fraksjonsleder for Høyre i kultur– og utdanningskomiteen i bystyret i Oslo.

Hun legger til at lærertettheten i Oslo er bedre enn landsgjennomsnittet, og i utgangspunktet veldig god.

– Dette er også helt i tråd med regjeringens politikk. Både norsk og internasjonal forskning viser at det ikke er noen automatikk i at flere lærere betyr at elevene lærer mer, fastslår Begum.

 

Uenige om lærernorm

Men på ett punkt skiller Arbeiderpartiet og Høyre fortsatt lag:

– Hadde den målrettede lærersatsingen betydd at Arbeiderpartiet går bort fra sitt tidligere standpunkt om å øke lærertettheten generelt på bekostning av målrettede tiltak med større effekt på elevers læringsutbytte, så hadde det vært ekstra gledelig. Men når Arbeiderpartiet samtidig uttaler at de vil ha en nasjonal lærernorm, så går de inn for å innskrenke det lokale handlingsrommet til å ha slike målrettede lærersatsinger, mener Begum.

 

Oslo fikk 85 ekstra lærere i 2015

Samtidig legger hun vekt på at det er et sammenfall mellom regjeringens mål om å prioritere elever på 1. til 4. trinn og nåværende byråds kommunale satsing på elver på 1. til 4. trinn.

– Gjennom den borgerlige regjeringens satsing på tidlig innsats fikk Oslo 85 permanente lærerstillinger i 1.–4. trinn fra høsten 2015. I tillegg fikk Oslo ytterligere 36,5 millioner kroner i statsbudsjettet for 2017 til å intensivere arbeidet med tidlig innsats i 1.–4. trinn.

Det er en fordeling som prioriterer de yngste barna hvor man får løftet læringsutbyttet mest, og som gjør at man lokalt kan prioritere skoler som trenger ekstra ressurser, sier hun.

 

Mener Arbeiderpartiet også kutter

Begum mener dessuten at også det nåværende byrådet kutter i skolebudsjettet:

– Byrådet i Oslo har dessverre kuttet Osloskolens budsjett med 37 millioner kroner i 2017. De har kuttet i undervisningstiden og lagt opp til samlede skolekutt på en halv milliard i langtidsbudsjettet for perioden 2017–2020. Det gir skolene i Oslo trange økonomiske rammer. Høyre skulle ønske at byrådet klarte å prioritere en slik lærersatsing uten å kutte i skolebudsjettet i Oslo for å få råd til det, sier hun.

 

Lærersatsingen får støtte fra Venstre

Også Hallstein Bjercke, medlem i medlem i kultur– og utdanningskomiteen for Venstre, støtter byrådets lærersatsing.

– Dette mener vi er veldig positivt, sier Hallstein Bjercke til Utdanning.

– Venstres holdning er at det først og fremst er lærernes kompetanse og ikke antall lærere som er viktigst. Likevel vet vi at enkelte skoler har stort behov for flere lærerressurser, og det er bra at Oslo fortsetter satsingen på flere lærere der det trengs, sier han. Men legger til:

Venstre er i likhet med Høyre skeptiske til å normere antall lærere.

– Det er bra at lærerressursene kan prioriteres lokalt slik at innsatsen rettes inn der det trengs mest, sier Bjercke.

 

Powered by Labrador CMS