Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, før årets tariffoppgjør.

Nei i uravstemningen KS-oppgjøret går til mekling

Utdanningsforbundet har ikke godkjent årets tariffoppgjør.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et budskap til KS, som de må ta på alvor, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Mandag ble det kjent at en tredjedel av Utdanningsforbundets 94.700 medlemmer i KS-området valgte å stemme ved uravstemningen, som ble avsluttet fredag. Av disse stemte 58,5 prosent nei og 41,5 prosent ja.

Det betyr at 19,4 prosent av forbundets medlemmer i KS-området har stemt nei til å godta resultatet fra årets tariffoppgjør. 13,8 prosent har stemt ja. 66,8 prosent har ikke stemt. Det skriver Utdanningsforbundet i en pressemelding.

– Føler seg lite verdsatt

Partene skal nå møtes til mekling hos riksmekleren.

I meklingen møter Steffen Handal som forhandlingsleder på vegne av Utdanningsforbundet, ikke Unio kommune som han vanligvis gjør. Siden alle Unio-forbundene, med unntak av Norsk Sykepleierforbund har akseptert KS-oppgjøret, skjer hverken meklingen eller en eventuell konflikt i regi av Unio.

Handal tror korona-pandemien er en del av årsaken til at flertallet av de som har stemt i uravstemningen, har stemt nei.

– Medlemmene i Utdanningsforbundet har stått i en svært krevende situasjon, og de har stått i front i møtet med pandemien. Når de da opplever at de ikke blir kompensert for de ekstra utgiftene skoler og barnehager har hatt, og i tillegg får signaler om kutt, så er det klart det får noe å si for hva de tenker om dette oppgjøret, sier Handal.

– Veldig mange medlemmer synes nok det er et paradoks at det i løpet av korona-perioden er blitt svært synlig at de er viktige for samfunnet, men samtidig blir de ikke verdsatt. Det er både rart og litt vondt å kjenne på, og jeg tror det preger situasjonen.

Forventninger om mer

Handal har ikke lagt skjul på at han ikke er fornøyd med resultatet fra årets oppgjør. I et innlegg på Utdanningsnytt skrev han at "det kjennes ugreit å anbefale resultatet".

– Likevel gjør vi det, fordi vi oppriktig mener at dette er det er rom for – nå, skrev Handal.

Nå understreker han at han ikke er overrasket over uravstemning-resultatet.

– Når jeg hele tiden har sagt at jeg mener dette er et dårlig oppgjør, ville det vært merkelig om jeg ble overrasket over at også andre mener det. Jeg skulle ønske flere hadde deltatt i uravstemningen, men jeg har stor respekt for det rådet de som deltok ga sentralstyret. Derfor var det også viktig for oss å lytte til det.

– Har du forventninger til at du klarer å skaffe et bedre resultatet i meklingen?

– Både KS og vi må ha forventninger om å få til noe mer.

– Hva er du fornøyd med?

– Jeg forhandler ikke i offentligheten, sier Handal.

Når resultatet fra meklingen foreligger vil det bli lagt frem for sentralstyret i Utdanningsforbundet.

Les også: Koronakrisen gir lærere argumenter for høyere lønn

Ikke som i 2014

Også i 2014 sa den politiske ledelsen i Utdanningsforbundet først ja til resultatet i tariff-oppgjøret, mens et rungende flertall. Den gangen stemte to tredjedeler av forbundets medlemmer i KS-området. 73 % sa nei til det oppgjørsresultatet.

Men ifølge Handal er det store forskjeller på situasjonen da og nå.

– Jeg har vært med på mange oppgjør og alle har sin dynamikk, sier han.

– Jeg mener at årets oppgjør skiller seg vesentlig fra det i 2014. I år er oppgjøret preget at forhold som ligger utenfor det vi kan gjøre noe med, ettersom landet vårt står i en svært alvorlig økonomisk situasjon. Tematikken er også forskjellig og i uravstemningen var både deltagelse og andelen nei-stemmer en helt annen.

KS vil ha samtale

– Vi har nå en svært krevende situasjon, der 70 prosent av medlemmene i organisasjonene i de tre største sammenslutningene har sagt ja til forhandlingsresultatet, mens to har sagt nei. I tillegg har Akademikerne har et anbefalt meklingsforslag som er avvist av Legeforeningen på grunn av kommunelegeavtalen, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø i en kommentar til NTB.

Gangsø sier KS nå vurderer å invitere partene i sektoren til en samtale om situasjonen som har oppstått.

– Forhandlingsresultatet har en ramme på 1,70 prosent, det samme som frontfaget. Men med de betydelige lønnstilleggene til blant annet sykepleiere og barnehagelærere fra i fjor, var det knapt penger å fordele i år, sier Gangsø.

Meklingsdatoene hos riksmekleren er foreløpig ikke bestemt.

Powered by Labrador CMS