Julie bruker kjolene sine til å få kontakt med barnehagebarna
– Kjolen som kanskje skaper mest kontakt, har ulike monstre i mønsteret, forteller barnehageassistent Julie Haugland Henriksen.
40-åringen jobber som assistent i Heimdalenga barnehage i Moss, Læringsverkstedet-kjeden, og har ansvar for mange barn. For henne er det viktig å ha en god relasjon med alle barna. Ett triks for å oppnå dette er kjoler som skaper relasjoner mellom henne og barna. I dag har hun 31 kjoler og planlegger flere.
Det hele startet med at Julie kjøpte et mønster fra en sy-influenser. Med det sydde hun sin første kjole av et stoff hun hadde liggende.
– Jeg hadde ikke planlagt kjolen som et barnehageplagg, men den viste seg utrolig praktisk å ha på i barnehagen. Den var behagelig, med lommer, og jeg må jo ha et sted til telefon og leppepomade, sier Julie.
Hun har sydd mye barnetøy til de to barna sine og tenkte at det hadde vært gøy å sy noe til seg selv også, med litt barnslig mønster.
– En av de første jeg lagde, var regnbuekjolen, i sterke farger. Den slo veldig an i barnehagen. Så fikk jeg ideen om å lage flere, til ulike anledninger. Jeg sydde da en til 16. mai-markeringen for barnehagen og så en May the Fourth*-kjole med motiv fra Star Wars-filmene ( Ordspill fra Star Wars-filmene: «May the force be with you» /«Måtte kraften være med deg». red.anm.) .
Barna syntes det var veldig stas.
Videre sydde hun kjoler inspirert av Halloween, turdager og juletiden.
– Jeg velger kjole etter det som skjer i barnehagen. Til en kreativ dag tar jeg en fargerik og gøyal. Til tur i skogen velger jeg en med naturmotiver; sopp, fugler, skog. De har jeg også passende pannebånd til, sier Julie.
– Vi har perioder med ulike temaer i barnehagen, ett har vært Kina. Da brukte jeg ofte dragekjolen.
Inspirert av barna
At kjolene ble så godt tatt imot av barna, inspirerte Julie til å lage flere kjoler ut fra barnas interesser.
Én interesse som gikk igjen var Paw Patrol, en animert TV-serie om en valpepatrulje, og en annen var Lynet McQueen fra «Biler»-filmene og -seriene.
Julie laget kjoler med disse motivene. Det førte til mange samtaler, for eksempel om hvilken av karakterene barna vil være. Andre kjoler inspirert av barna er de med krokodiller, drager og enhjørninger, ifølge Julie.
En bro til barna
Ved et nytt barnehageår fungerer kjolene som en bro mellom henne og barna og er veldig til hjelp for å knytte kontakt med de nye barna.
Er et barn litt sjenert, er kjolene til god hjelp for å skape kontakt, ifølge Julie.
– En gang var det ei lita jente på avdelingen som bestilte en Paw Patrol-kjole av meg. Vi avtalte at vi skulle ha på oss hver vår, annenhver fredag. Det var veldig morsomt, sier Julie.
Hun pleier å annonsere for barna hver gang hun vil være kledd i en ny kjole dagen etter. Da er alle spente og snakker om hvilke farger eller motiver det kan være på den.
– Den som kanskje skaper mest samtaler, har mange monstre i ulike farger og i ulike sinnsstemninger. Det blir mye snakk om følelser og farger på grunn av den. Da prater vi om hvordan de har det og om hva man kan gjøre for andre hvis noen er lei seg eller sint. Og ikke minst hvordan man kan håndtere egne følelser.
Å lage en kjole
Til kjolene bruker hun en såkalt «overlock»- symaskin og en «coverstitch». Når de er satt opp, tar en kjole halvannen time, fra å tegne opp mønsteret til den er klar til bruk. Det trengs to meter stoff.
– Så langt har jeg 31 kjoler. På sy-lista står nå Pokémon-, lussekatt-, påske- og brannbil-kjole.
– Jeg ville bare lage et behagelig plagg. Så viste det seg å bli en så nyttig hjelp for å skape gode relasjoner til barna, som tross alt er det aller viktigste for meg, avslutter Julie.