Helseminister Bent Høie (H).
Helseminister Bent Høie (H).

Høie: – Epidemien er under kontroll

Virussmittede nordmenn smitter sannsynligvis 0,7 personer i gjennomsnitt. Koronasituasjonen er nå under kontroll i Norge, ifølge helseministeren.

Publisert

– Før vi innførte de strenge tiltakene, så smittet hver person i Norge med korona i gjennomsnitt 2,5 andre personer. Hvis denne utviklingen hadde fått lov til å fortsette, så hadde vi sannsynligvis i dag vært i samme situasjon i Norge som vi ser i enkelte land ellers i Europa, sa helseminister Bent Høie på mandagens pressekonferanse.

Regjeringens mål var at hver smittet skulle smitte maks én annen person.

– Nå viser nye tall fra Folkehelseinstituttet at hver koronasmittet i Norge sannsynligvis smitter i gjennomsnitt 0,7 annen person. Det betyr at vi har fått koronaepidemien under kontroll, sier Høie.

Sykehusene kan nå planlegge for mer normal drift og mer planlagt behandling, der dette er mulig. Mange sykehus har måttet omstille for en ekstraordinær situasjon som følge av koronautbruddet.

– På samme tid må vi videreføre arbeidet med å bygge opp intensivkapasiteten med tanke på at vi fortsatt har en koronaepidemi, sa Høie.

Han rettet en stor takk til alle nordmenn som følger myndighetenes råd.

– Innsatsen fra den norske befolkningen har gitt oss et solid overtak, og det overtaket må vi beholde, sier Høie.

Ønsker videre stenging

Regjeringen har varslet at de skal komme med en avgjørelse om videre tiltak i barnehager og skoler denne uken. Både Utdanningsforbundet og Skolenes Landsforbund har gitt råd om fortsatt stenging.

I en rundspørring Utdanningsnytt har gjort blant lærere svarer 71,2 prosent at de mener at barnehager og skoler bør forbli stengt. 71,9 prosent sier dessuten at de er engstelige for å returnere til jobb i skoler og barnehager.