SAS-kvinnene vil medbestemme

De krever å være likeverdige partnere og ikke bare støttespillere som informeres. For de hovedtillitsvalgte i SAS-kommunene, Sandefjord, Andebu og Stokke, er det særs viktig å påse at tillitsvalgte blir tatt på alvor når tre kommuner nå skal bli til én.

Kommunene Stokke, Andebu og Sandefjord i Vestfold opphører som egne kommuner 1. januar 2017. Etter en gedigen sammensmeltingsprosess, der forskjellig kommunekultur, kommunestruktur og innbyrdes forskjeller er puttet oppi gryta som skal bli til den nye kommunen, stiger nye Sandefjord kommune fram fra røyken etter årsskiftet om halvannet år.

I hele denne kokeprosessen har hovedtillitsvalgte i kommunene som skal slå seg sammen, forlangt å få stå ved grytene med skjeen i egen hånd når fremtiden meisles ut, og ikke ute i grovkjøkkenet.

– Det har vært viktig for oss at vi har kunnet delta i prosessen på lik linje med administrasjonen og politisk ledelse, sier Siv Breitve, hovedtillitsvalgt i Andebu.


Må tas på alvor

Også hovedtillitsvalgt i Stokke, Ida Marie Torhaug, understreker at tillitsvalgte må tas på alvor i slike prosesser, og at de selv tar initiativ til å få være med.

– For det første var det viktig at vi fikk bli med i det partssammensatte utvalget (PSU), som har arbeidet med kommunesammenslåingen. Her fikk både vi og Fagforbundet medhold i at vi fikk med seks medlemmer, to fra hver kommune, fordelt på oss og Fagforbundet. For det andre har det vært viktig for oss at vi er blitt innkalt og ikke invitert til møtene. Dette er viktig fordi vi vil medbestemme og ikke medvirke til kommunereformen, sier Torhaug.

– Medbestemme og ikke å medvirke. Innkalles og ikke å inviteres. Det er ikke bare semantisk flisespikkeri?

– Nei, absolutt ikke. Fordi vi fremmer de ansattes rettigheter og synspunkter. Vi spiller en rolle langt utover vår egen rolle som innbygger, sier Bente Wangen Nordengen, som er hovedtillitsvalgt i Sandefjord.

Riktig hatt

I likhet med de to øvrige hovedtillitsvalgte er hun opptatt av at Utdanningsforbundets tillitsvalgte må være nøye med at det er tillitsvalgthatten de har på, og ikke innbyggerhatten, når de møter i PSU.

Også Siv Breitve understreker dette poenget.

– Det er viktig at vi ikke går i fellen og mener noe om for eksempel kommunevåpen eller saker som ikke angår våre medlemmer. Vi må passe på de sakene som er viktige for vår sektor, sier Breitve.

Eget ressurshefte

På representantskapsmøtet i Utdanningsforbundet 4. juni beskrev de tre tillitsvalgte prosessen de har stått oppi, hvor de selv har måttet gå opp en del av veien. De er nå veldig fornøyde med at forbundet har laget et eget ressurshefte for tillitsvalgte som står midt oppi krevende arbeid rundt kommunereformen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og regjeringen startet arbeidet med kommunereformen høsten 2014. Reformarbeidet begrenses ikke til kommunene, men vil også angå fylkeskommunalt eller regionalt nivå, og statlige myndigheter og oppgavefordeling mellom nivåene.

– I dette arbeidet har vi tillitsvalgte en viktig oppgave og det er også viktig å få gjennomslag for frikjøp, slik at vi får gjort jobben vår på en ordentlig måte, sier de tre hovedtillitsvalgte fra SAS-kommunene.

Powered by Labrador CMS