Partene i kommunal sektor vil ha et møte med statsministeren om korona-situasjonen.

Partene i kommunal sektor ber om møte med statsministeren:
– Situasjonen er alvorlig

Publisert Sist oppdatert

– Situasjonen er alvorlig. Kapasiteten innenfor helse og utdanning er svært presset, og rettighetene til elever og brukere av helsesektoren står på spill, sier leder i Utdanningsforbundet, og forhandlingsleder for Unio kommune, Steffen Handal

Onsdag sendte partene i kommunal sektor, KS og arbeidstakerorganisasjonene LO kommune, Unio kommune, Ys kommune og Akademikerne, et brev til statsministerens kontor der de ber om et møte med Erna Solberg, kommunalminister Nikolai Astrup, finansminister Jan Tore Sanner og de berørte fagstatsrådene. Tema for møtet er utfordringene kommunesektoren står i på grunn av korona-pandemien.

"Kommunene og fylkeskommunene skal sikre at både ansatte og tjenestemottakere unngår smittefarlige situasjoner og terskelen for å holde seg hjemme ved mulige symptomer skal være lav. Krav til renhold er forsterket. Det er stilt store krav til kapasitet for testing og smittesporing. Samtidig skal det ordinære tjenestetilbudet opprettholdes fullt ut, og i noen tilfeller også utvides sammenlignet med hva som ville vært tilfelle i en mer normal hverdag. I sum skaper dette store utfordringer for både kommunene og fylkeskommunene som organisasjoner og arbeidsgivere, og for de ansatte", heter det i brevet.

Les hele brevet her.

Les også: Vil bemanne opp i skolen med faste vikarer ut året

– Forventningene må avstemmes

Handal forteller at det under årets lønnsforhandlinger tidlig ble klart at alvoret er noe som erkjennes av alle parter. I kjølvannet av forhandlingen ble man enige om å ta et felles initiativ til et møte med statsministeren.

– Hva vil dere be om i et slikt møte?

– Ingen av oss vil komme dit med en liste ferdigsnekrede krav, men vi ønsker å komme i dialog med statsministeren og regjeringen om situasjonen. Det viktigste nå er å gi et uttrykk for den felles bekymringen vi har og hvordan dette kan løses.

– I brevet skriver dere at dere ønsker å "diskutere det samlede trykket på kommunesektoren" og hvordan forventningene og kravene til kommunene bør settes. Har øverste myndighet krevd for mye?

– Det skal vi diskutere med regjeringen, men det er klart at forventningene og kravene må stå i forhold til mulighetene har for å levere. Vi må snakke sammen for at dette skal bli avstemt.

Powered by Labrador CMS