Rekordmange jenter søker guttedominerte linjer på videregående

Aldri før har flere jenter søkt seg til linjer som bygg- og anleggsteknikk og elektrofag på videregående skole enn for skoleåret 2020–21.

På de tre typisk guttedominerte linjene bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon (TIP) har andelen kvinnelige søkere økt med 50 prosent de siste tre årene, skriver Utdanningsdirektoratet.

1.648 jenter har søkt TIP, noe som utgjør 16 prosent av søkerne. På bygg- og anleggsteknikk og elektrofag er andelen 7 prosent.

– Søkertallene er nokså stabile fra år til år, men det er gledelig at flere bryter ut av tradisjonelle søkemønstre når de velger utdanningsløp, sier direktør Hege Nilssen i Utdanningsdirektoratet.

Les også: – Mødre stoler ikke på yrkesfag

Det er fremdeles en stor overvekt av jenter som søker linjer som helse- og oppvekstfag og kunst, design og håndverk. Aller størst overvekt av kvinnelige søkere er det til det nye utdanningsprogrammet frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign, med 90 prosent kvinnelige søkere.

– Hvis vi skal oppnå bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet, er det også en forutsetning at flere jenter og gutter velger utradisjonelt. Derfor er det veldig positivt at flere jenter vil gå utdanningsprogrammer som tradisjonelt har vært svært dominert av gutter, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

187.500 personer har søkt videregående skole, og 92 prosent har fått tilbud om plass. 85 prosent har fått tilbud om plass på førstevalget, mens 6 prosent står på venteliste. Blant førsteklassingene er det en knapp overvekt som har søkt seg til yrkesfag, og det er flest som har søkt helse- og oppvekstfag.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS