Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) mener lærere og ansatte i skole må prioriteres for korona-vaksine.

Støre: Lærere og skoleansatte må prioriteres i vaksinekøen

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at lærere og andre ansatte i skolen må prioriteres til å få koronavaksinen. Men FHI står fortsatt ved sine prioriteringer.

Publisert Sist oppdatert

– Vi forventer at hastigheten i vaksineringen økes markant, slik andre land ser ut til å klare, sa Jonas Gahr Støre etter at statsminister Erna Solberg (H) hadde redegjort for Stortinget om regjeringens koronatiltak.

Han kom også med et nytt krav til vaksinestrategien.

– I tillegg til syke og sårbare forventer vi også at de som står i førstelinjen – helsepersonell, lærere og skoleansatte – prioriteres i første runde, sa Støre.

I sitt innlegg ba Ap-lederen også om at regjeringen viderefører tiltak for å ta vare på arbeidsplasser og ansatte som mister jobben.

– Det er fortsatt akutt behov for politiske tiltak som redder arbeidsplasser, sikrer arbeidsfolk inntekt og ivaretar sårbare grupper. Tiltakene må vare så lenge krisen varer, sa Støre.

Les også: Oslo ber om ny munnbind-vurdering for ansatte i skoler og barnehager

Ba om nye vurderinger

Utdanningsforbundet ba for et par uker siden Folkehelseinstituttet om å gjøre en ny vurdering av lærernes plass i vaksinekøen.

«Med sterkt stigende smittetall, og med et mutert virus som synes å smitte lettere blant barn og unge, mener Utdanningsforbundet viktige forutsetninger som lå til grunn høsten 2020 er endret på en måte som i dag gir en klarere forventning om at lærere vurderes prioritert for raskere vaksinasjon.», het det i brevet fra forbundet.

– Lærerne, både i barnehagen og på skolen, både ivaretar samfunnskritisk arbeid og utsetter seg for smitte. Da er det både nødvendig og klokt å gi lærere tilbud om vaksine raskt, uttalte Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.

Vil ikke gjøre endringer

Folkehelseinstituttet har til nå avvist å gjøre noe med prioriteringene som er lagt. I et intervju med Utdanningsnytt sa overlege i FHI, Preben Aavitsland at de nye variantene av koronaviruset ikke har ført til endringer i vaksinestrategien eller rekkefølgen.

– Vi må først og fremst beskytte dem som har høy risiko for alvorlig forløp hvis de blir smittet, altså de eldste. Husk at de over 65 år utgjorde rundt 90 % av de døde, rundt 60 % av de intensivbehandlete og rundt 50 % av de sykehusinnlagte siste halvår. Skal vi gi doser til lærere, drosjesjåfører, butikkansatte eller noen av de andre gruppene som møter veldig mange mennesker, så må vi ta disse dosene fra de eldre, sa Aavitsland.

Margrethe Greve-Isdahl, også overlege hos FHI, forklarte at det ikke har vært ønskelig å prioritere ulike yrkesgrupper og samfunnsfunksjoner opp mot hverandre.

På pressekonferansen mandag gjentok direktør i Folkehelseinstituttet dette budskapet.

– Jeg forstår lærernes ønske om å bli prioritert og alle de som har ytret ønske om å bli prioritert, fordi de har gode grunner for det. Heldigvis tyder alt på at det vil bli nok vaksiner til alle etter hvert, men det vil ta tid. I den fasen vi er nå, er det langt fra nok, og da mener vi det er en riktig rekkefølge som er besluttet av regjeringen, sier Stoltenberg.

– Vi mener den er tilstrekkelig dynamisk til at vi kan ta hensyn til andre grupper, men det er først og fremst helsepersonell som da vil rykke opp hvis situasjonen eller kunnskapen endres seg, sier Stoltenberg.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS