Ole Peder er best på bilfag i Oslo

Stovner videregående skole arrangerte fredag en konkurranse mellom elever på bilfag ved tre videregående skoler i Oslo. Fem gutter og en jente deltok.

Publisert

Klokka åtte om morgenen 29. april var det klart for skolekonkurranse for elever som skal bli mekanikere på lette kjøretøy.

Et hvitt teppe av snø har lagt seg over Stovner videregående skole i løpet av natten. Men inne på verkstedet er det høy temperatur. Konkurransen er snart i gang.

Lokalene er inndelt i seks stasjoner med en bil på hver stasjon. Elevene skal utføre en praktisk oppgave på hver stasjon. De kan bruke maks 45 minutter per oppgave.

 

Mamma som heier

Seks elever deltar. Ole Peder Kongsrud og Niyazi Yilmaz fra Stovner videregående skole, Nikolai Nesjem og Jonas Nygård fra Kuben videregående skole og Oda Hansen og Truls Johnstad fra Etterstad videregående skole.

Blant publikum finner vi Torill Line Kongsrud. Hun er lærer på studiespesialiserende på Nydalen videregående skole i Oslo og medlem i Utdanningsforbundet. Denne morgenen har hun møtt opp for å sjekke ut hva sønnen har lært.

– Vanligvis får jo ikke jeg mulighet til å se ham i arbeid, så dette er spennende. Jeg må på jobb klokka ni, men har egentlig lyst til å være her i dag, sier Kongsrud til Utdanning.

Oda Hansen er eneste jenta i hele Oslo som skal bli bilmekanikerlærling i år. Hun er 19 år og fra Sandnes. Oda stortrives, men ønsker seg flere jenter i bilfaget.

 

Gikk av med seieren

Fredag ettermiddag viser det seg at Torill Eline Kongsruds sønn vinner 1.-premien. Rektor på Stovner, Terje Wold, deler ut pipesett og drikkeflaske i premie.

På annenplass kommer Niyazi Yilmaz, også han elev på Stovner videregående. Tredjeplassen går til Jonas Nygård fra Kuben.

– Dette er de beste elevene våre, sier rektor på Kuben videregående skole, Kjell Ove Hauge. Han har tatt turen fra Kuben til Stovner for å heie på elevene sine.

– Vi er gode venner, selv om vi er konkurrenter her, sier Hauge.

Under konkurransen er verkstedet åpent for alle som vil være tilskuere. Elever fra andre videregående skoler og fra voksenopplæringen på Etterstad følger interessert med.

 

Får konkurranseerfaring

Lærerne vil gjerne at elevene vender seg til å være i en konkurransesituasjon, for kanskje får noen lyst til å konkurrere om å bli med i Yrkes-NM som skal arrangeres i Bergen i oktober.

– Ved å arrangere en slik konkurranse får elevene mulighet til å vise hva de har lært for dommere fra bilbransjen, sier Hallgeir Muren, avdelingsleder på Stovner, til Utdanning.

Konkurransen arrangeres etter samme mal som yrkesfagkonkurransen «World Skills»

Elevene som deltar er snart er ferdige med andre året på teknisk industriell produksjon (TIP). Her konkurrerer de som blivende mekanikere på lette kjøretøy. Elevene skal snart ut i lære og de har fått seg læreplasser allerede.

 

Åpnet konkurransen

– Flott at dere får til å arrangere en sånn konkurranse for yrkeselever, sier Oslos byråd for oppvekst og kunnskap Tone Tellevik Dahl (Ap).

Hun er opptatt av behovet for fagarbeidere framover.

Dahl deltok tidligere i april på et dialogmøte om yrkesfagene på Kuben videregående skole. På dialogmøtet var representanter for flere organisasjoner samlet. Målet med møtet var å finne ut hvordan man kan bedre rekrutteringen til yrkesfagene, samt hindre det høye frafallet.

Oslo er blant fylkene i Norge som sliter mest med rekrutteringen til yrkesfag.

– Vi håper at en sånn konkurranse kan gjøre at flere får øynene opp for hva som skjer på yrkesfagene. Vi trenger flere gode søkere, sier Muren.

 

Høyt nivå

– Elevene her holder et høyt faglig nivå, oppsummer dommerne etter dagens konkurranse.

Vidar Strande fra Norges Bilbransjeforbund forteller litt om oppgavene.

– På stasjon en skal elevene feilsøke på elektroniske komponenter. De skal sjekke starter og dynamo. På stasjon to er det sjekking av stempel og veivaksel. På stasjon tre er det kontroll av bremser, sier han og fortsetter:

– På stasjon fire skal fire dekk skiftes, legges på felg og hjulene skal avbalanseres. På stasjon fem er det bytte av registerreim og på stasjon seks sjekk av hjulstilling med måleinstrument.

For de fleste elevene er det aller vanskeligst å holde tidsskjemaet.

Oda Hansen er raskest av alle til å skifte registerreim. Det er hun skikkelig stolt av.

Powered by Labrador CMS