Emilia (5 1/2 år) og Matheo (6 år) viser frem to av de fire afrikanske kjempesneglene som bor på avdelingen.

I denne barnehagen har de egne kjæledyr ... med hus på ryggen og øynene på stilk

I Espira Kystad gård barnehage flyttet fire afrikanske kjempesnegler inn for halvannet år siden.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har en skog rett ved siden av barnehagen her, og barna får aldri nok av å studere insekter og andre småkryp som lever der. Hver høst kommer de med hendene fulle av små snegler. Dette er en måte å følge opp den interessen, sier Mette Louise Skaret, pedagogisk leder i Espira Kystad gård barnehage i Trondheim.

Det gjør de ved hjelp av Roger, Edvard, Silje og Marita, fire afrikanske kjempesnegler.

– Roger er den største. Han kalte barna opp etter daglig leder her. De andre er oppkalt etter en gutt som sluttet på avdelingen, og to av dem som jobbet her før, forteller Skaret.

Barna har lært seg å ta godt vare på de små vennene sine. Veldig små er de heller ikke. De største måler 12 centimeter over skallet.

De fire flyttet inn i et terrarium i barnehagen for halvannet år siden.

Tanken var først å skaffe seg noen vandrende pinner, men så kom en av de ansatte, Hege Gundersen, over en Finn-annonse med afrikanske kjempesnegler. Den gangen målte de tre centimeter over skallet. Nå er skallet til Roger blitt 12 centimeter langt. Og når han titter ut, er det 24 centimeter snegle som holder barna med selskap.

– De er sosiale vesener. De kommer ut for å hilse på, snuser på oss og titter. Barna syns det er veldig gøy, og de er veldig glade i sneglene sine, forteller Skaret.

Flere og flere ...

Barna har lært seg det meste om sneglenes anatomi nå. De har studert bæsjen deres – som skifter farge etter om det er agurk eller paprika som står på menyen, og de tar ansvar for at de fire små har det bra.

– De skifter vann, renser terrariet og mater dem. Så får de ha dem ute for å kose og leke litt. Men de må være forsiktige, forteller Skaret.

Mat for Mons. Eller Roger. En bit squash liker sneglen godt.

Flere snegler er det også blitt etter hvert. Navnene til tross, snegler er tvekjønnet, og det er kommet flere nye små til verden. En del av dem har flyttet inn på de andre avdelingene i barnehagen. Noen har fått flytte hjem til noen av barna.

– Og en kollega av meg har nå sikkert adoptert tjue av dem, forteller Skaret.

For en liten stund siden la hun ut noen bilder av Roger og gjengen på Facebook-gruppa Idebroen. Responsen var voldsom.

– Det var veldig koselig. Å ha slike små kan anbefales, sier Mette Skaret.

Powered by Labrador CMS