Klarer ikke å avdekke alle som er uskikket i studiet

Ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er én person ansatt for å gjennomgå skikkethetsvurderinger av 10.000 studenter. – Vi bare avdekker toppen av isfjellet, sier Kari Kildahl ved HiOA.

Bare to høgskoler hadde flere enn ti tvilsmeldinger i fjor, og HiOA var den som hadde flest. Av nesten 10.000 studenter på studier som er underlagt skikkethetsvurdering, var det kommet inn 35 tvilsmeldinger på skikkethet.

Ingen av sakene ble meldt videre til skikkethetsnemnda.

Les også: I 2014 ble ingen lærerstudender veiledet ut av studiet.

– Jeg har vært ansvarlig i over tre år, men den første tiden på 30 prosent stilling. Vi ser at disse sakene tar tid og er krevende. Fordi om vi har mange tvilsmeldinger, er jeg redd at vi bare avdekker toppen av isfjellet, forteller Kari Kildahl, som nå jobber med skikkethet på heltid.

 

Gir studentene ekstra veiledning

Kildahl gjør grundig forundersøkelser når hun får en tvilsmelding på bordet sitt.

– Jeg bruker lang tid på samtaler med studenter det har blitt meldt tvil om. Vi strekker oss langt, med ekstra veiledning og oppfølging for å prøve å hjelpe student til å bli skikket. Det er ikke alltid det går, sier hun.

Noen studenter innser selv at de kanskje må ta et omvalg.

– Det er nok enklere for studenter her i Oslo og finne et alternativt studie. Jeg tenker det kan være verre på mindre steder med færre studietilbud, sier Kildahl.

I dag blir en student som blir vurdert som uskikket utestengt fra studier i inntil tre år. Forslag til ny forskrift som nå er ute på høring, foreslås det mulighet for fem års utestenging.

 

– Penger er ingen hindring

Universitet og høgskoler får inntekter fra hvert studiepoeng de produserer. Det å få studentene gjennom studiet, er viktig for økonomien til høgskolene.

Pedagogstudentene har forslått at finansieringsmodellen skal legge til rette for at utdanningsinstitusjonene ikke risikerer å tape midler ved å veilede studenter ut av studiet eller konkludere med at studenter er uskikket. Ved HiOA er det økonomisk aspektet ved å veilede studenter ut ikke ett tema.

– Nei, vi tar ikke hensyn til økonomi. Her er det stor forståelse i alle ledd av organisasjonen at arbeidet med skikkethetsvurdering er viktig, sier Kildahl.

 

Medstudenter melder

Alle kan melde inn tvilsmelding, men av og til får institusjonsansvarlig Kildahl ubegrunnete meldinger.

– De kan jeg ikke behandle, men jeg sjekker alltid litt rundt den studenten det gjelder.

– Hvem er det som melder inn tvilsmeldinger?

– Det kommer fra alle ledd, men praksisfeltet og medstudentene er nok de som er flinkest til å si ifra.

– Vet den som har fått tvilsmelding hvem som melder fra?

– Ja. Det vet studenten alltid, en kan ikke være anonym som melder av tvil om skikkethet. Det bruker å gå helt fint. Jeg har eksempler på at studenter har hatt et godt samarbeid etter at en medstudent har meldt tvil om den andre.

Fordi om HiOA har flest tvilsmeldinger, mener Kildahl at det er for få saker på hennes bord.

– Jeg tror at vi bare avdekker toppen av isfjellet. Det er så viktig at studentene er skikket til det yrket de skal ut i, så vi kommer til å stå på for at flere skal bli fanget opp, sier Kildahl.

Powered by Labrador CMS