I klinsj med statssekretæren

Medlem av fylkesstyret i Utdanningsforbundet, Preben Uthus, har den siste tida vært i heftig disputt ned statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Kunnskapsdepartementet.

Begge parter beskylder hverandre for å bløffe. Bakgrunnen for den friske diskusjonen er at Uthus gikk ut og mente at regjeringa bløffer når den påstår at økningen i søkertallene til lærerutdanninga har økt med mellom åtte og elleve prosent, mens økningen av søkertallene til alle studier har vært på 6,7 prosent. Det beviser at det såkalte «lærerløftet» har fungert, mente Haugstad.

– Departementet har rett i at søkningen til lærerutdanningene har gått marginalt opp dersom man tar bort trafikklærerutdanningen og barnehagelærerutdanningene, sier Uthus. – Men for alle lærerutdanningene totalt sett er mine tall som viser en marginal nedgang, også riktige.

– Forskningsmessig holder ikke regjeringens bruk av tallene mål. Regjeringen har ingen bevis for at Lærerløftet har påvirket noe som helst i søkertallene. De bør også ta med i betraktningen at søkertallene på en del andre studier har falt som følge av nedgangen i oljeindustrien, og at det dermed kanskje er et kunstig skyv i retning lærerutdanning. Det skyldes i alle fall ikke at det er truffet spesielle tiltak for å gjøre læreryrket mer attraktivt. Det mener jeg er uredelig.

– Hadde du regnet med at en meningsytring om søkertallene skulle sette selve statssekretæren i sving?

– Jeg regnet med at dette ville vekke oppmerksomhet, etter som mitt utspill kom samtidig som Høyre startet sitt landsmøte, og dette er jo en viktig sak for regjeringen. Det bare bra med fokus på rekruttering til læreryrkene.

– Er det ubehagelig med dette fokuset?

– Nei, det opplever jeg ikke. Inntil statssekretæren svarer på mitt siste innlegg i saken, anser jeg debatten som vunnet.

 

Statssekretæren viker ikke

I en e-post til Utdanning svarer statssekretær Bjørn Haugstad at han ikke forstår hvordan Uthus kan si at regjeringens bruk av tallmaterialet ikke holder mål.

"Faktum er at det er 8,5 prosent flere søkere enn i fjor til lærerutdanninger som kvalifiserer til arbeid i skolen, mens den generelle økningen i søkning til høyere utdanning er på 6,7 prosent. Altså er det flere som vil bli lærer og en høyere andel av søkerne til høyere utdanning som vil bli lærer", heter det i e-posten fra Kunnskapsdepartementet.

 

 

 

Powered by Labrador CMS