Patrick og avdeling «Full rulle» på Ekebergsletta i Oslo.

I Lakkegården barnehage er det friluftsaktiviteter fem dager i uka

Mange foreldre var engstelige for smitte da barnehagene åpnet etter stenging. Men på avdeling «Full rulle» i Lakkegården barnehage i Oslo var alle barna kjapt tilbake. Uteliv hver dag lokket.

Publisert Sist oppdatert

Barna på avdeling «Full rulle» har egen buss og er vant til å dra ut på tur fire dager i uka. Da barnehagene åpnet igjen 23. april, bestemte pedagogisk leder Anne Birgit Kalvik seg, sammen med teamet sitt, for å teste ut uteaktiviteter fem dager i uka.

Avdeling "Full rulle" har egen buss.

– Det har gått så bra, at nå har vi bestemt oss for å dra på tur fem dager i uka også til høsten. Her har ansatte eller barn knapt vært syke siden barnehagen stengte 12. mars, sier hun.

I Oslo var det store skiller mellom andel barn som kom tilbake etter stenging. I bydel Ullern var 93 prosent av barna tilbake 5. mai. I bydel Gamle Oslo, hvor «Full Rulle» holder til, var bare 75 prosent av barna tilbake.

Det fikk kunnskaps– og integreringsminister Guri Melby til å rykke ut til en barnehage i bydel Grorud den 12. mai med følgende budskap: ­– Nå er det trygt å begynne i barnehagen igjen.

Raqiya og Anne Birgit tar et overblikk fra balkongen.

– Vi er jo blitt vant til at det stadig rapporteres om problematiske forhold i levekårsutsatte områder i Oslo øst og her i Gamle Oslo. Da er det fint å kunne fortelle en solskinnshistorie. For her var nesten alle tilbake i barnehagen allerede første uka, forteller Anne Birgit.

Trangt om plassen

Utdanning møter Anne Birgit en tidlig morgen i slutten av mai utenfor lokalene til Lakkegården barnehage som holder til i første etasje i en rød mursteinsbygning. Her er det flere trafikkerte gater tett ved. Uteområdet er en lekeplass i bakgården med begrensa plass. Her holder de minste barna til.

Lakkegården barnehage holder til i første etasje i dette bygget.

– Da barnehagen åpnet igjen, forsøkte vi å legge til rette for at alle barna skulle få hver sine områder i bakgården og til litt ulike tider. Men vi fant fort ut at det ble altfor trangt. De minste fikk ikke ro til å holde på med sine aktiviteter og de største fikk for liten plass å boltre seg på. Lekeplassen utenfor deler vi vanligvis med skolebarna, men akkurat nå har vi fått fortrinnsrett, sier hun.

Denne morgenen har barna på «Full rulle» samlet seg for å leke litt her fram til bussen er klar til å ta dem og fire voksne ansatte med til friluftsområdet på Ekeberg. Andre dager går turen ut i Oslomarka eller til ulike parkområder. Badetur til Hvervenbukta er allerede planlagt.

Patrick og Anne Birgit samler troppene på lekeplassen utenfor.

– Vi varierer både området vi besøker og det pedagogiske opplegget. I dag skal vi ha badminton og teste ut slengtau for første gang. I tillegg til ulike former for fysisk aktivitet, har vi samlingsstund, vi synger, vi tegner og maler og har ulike former for språktrening, forklarer Anne Birgit.

– Hva er fordelen med å være så mye ute?

– Barna er i aktivitet, samspillet mellom barna fungerer bra og det er lite stress både i gruppa og hos oss voksne. Det er heller ingen «tidstyver» av den typen man som pedagog gjerne kan kjenne på inne i barnehagen. Nivået på samspill voksen–barn er bedre enn inne, mener vi.

Godt foreldresamarbeid

På spørsmål om hva som gjorde at Lakkegården barnehage fikk tilbake alle barna så raskt, sier Anne Birgit:

– Vi har tett kontakt med foreldrene. Da barnehagen stengte, ringte vi rundt minst en gang i uka og så gjorde vi det vi kunne for å holde barna i aktivitet også da.

– Vi laget egen Facebook–gruppe, hadde høytlesning, sendte hverandre gaver i Pokemon go og sendte brev og epost. Etter gjenåpning ringte vi til foreldre som lurte på om det var trygt å sende barna tilbake. Måten vi har organisert oss på, med så mye utetid, har også gjort det mulig med full åpningstid mye fortere, siden det er lite å vaske, sier hun.

Patrick spiller og jentene synger.

Personalet på «Full rulle» består i tillegg til Anne Birgit av Patrick Vedlog, Thomas Sandbakken og Christina Snartum.

Vel framme på Ekebergsletta spiller Patrick fløyte og noen jenter samler seg tett ved. De synger «Ja, vi elsker» og julesanger. Noen nynner også med når Patrick spiller musikk fra en Star Wars–film.

Christina har funnet en passende plass for lunsjpause.

Thomas rigger opp badmintonnett og Christina har funnet en plass i gresset der man kan ta en matbit. Toalettene er et stykke unna, så da er det fint å få ri på skuldrene til Anne Birgit på tilbaketuren.

Anne Birgit har en mastergrad i journalistikk fra 2009. Men etter å ha testet ut assistentjobb på skole fant hun ut at hun stortrivdes med å jobbe med barn. I 2018 fullførte hun barnehagelærerutdanning på Høgskolen Innlandet.

– Smittevernreglene har skiftet flere ganger. Hvordan har det vært å takle det?

– Selvsagt er det litt frustrerende å legge planer og så kaste om på dem. Mamma er inspektør på en barneskole og har måttet gjøre det samme, så det har vært fint å spille litt ball med henne. Ellers har vi ikke forandret så mye på det pedagogiske opplegget vårt. Avstandsregler har vi ikke her. Vi må trøste og plastre og ta vare på barna. Vi har med oss våtservietter og antibac og følger hygienerådene til FHI og bydelsoverlegen.

Fornøyde foreldre

Gabriele Martinelli har to døtre i Lakkegården barnehage, den eldste er med på «Full rulle», den yngste er med på småbarnsavdelingen. Martinelli er veldig fornøyd med barnehagepersonalet.

Thomas lærer bort triks i badminton.

– Det er litt dårlig med uteområder i barnehagen, men det kan jo ikke barnehagepersonalet gjøre noe med. Men nettopp derfor er det så fint at de drar på tur hver dag. Datteren min kommer hver dag hjem og forteller om spennende opplevelser som klatreturer, skogtur, eller badminton, sier han.

Han setter også pris på hvordan de ansatte lærte barna smittevernregler og hvordan de har trygget barn og foreldre, både mens barnehagen var stengt og etter at den åpnet.

Hala og Mumtaz koser seg i sola på Ekebergsletta.

– Datteren min hadde god kontakt med de ansatte i barnehagen også da den var stengt. De fant på aktiviteter for barna, dukket opp med tegnesaker og gaver. De leste også eventyr, spilte gitar og sang og holdt kontakt via Skype. Den kontakten betydde mye, i den tiden vi måtte være inne, sier han.

Martinelli synes det er bra at barna er ute i all slags vær. – Men kanskje kunne barnehagen hatt en lavvo, eller gapahuk, slik at barna kan trekke under tak når det regner, sier han.

Marius Øfsti har to sønner i Lakkegården barnehage, en på «Full rulle» og en på småbarnsavdelingen, som begynner på «Full rulle» til høsten. Foreldrene valgte barnehagen nettopp fordi barna får være så mye ute på tur.

– Det var fint å se at alle barna var så kjapt tilbake. Det betyr at foreldre føler seg trygg og at barna trives. For oss er det også bra at barnehagen har hatt full åpningstid, sier Øfsti.

Han synes de ansatte er flinke til å variere aktivitetene ute og også plassene de reiser til.

Powered by Labrador CMS