Miriam (3) var et av de siste gislene som slapp ut

Foto: NTB scanpix

Datteren til Silje Jørmeland ble holdt igjen helt til slutt. Hun trodde aldri hun skulle få se datteren Miriam igjen.

Publisert Sist oppdatert

Alle sakene om gisseldramaet i Hjelmeland finner du her

– Da gisseltakeren sa direkte på TV 2 at han kom til å ta livet av ungene hvis han ble nødt til det, raknet det for meg, sier Silje Jørmeland (40).

Ventet på skolen

– Det var helt kaos. Jeg ble holdt fast og ført bort av en ambulansesjåfør da jeg kom for å se om Miriam var blant de siste barna som ble fraktet til skolen, sier Silje.

Hun var bare 21 år gammel og hadde nettopp født sitt andre barn. Da Silje fikk hente datteren i barnehagen ved 23-tiden, hadde den lille jenta fått sjokolade og omsider sovnet av utmattelse på sofaen.

Datteren var nesten tre år og pleide ikke å sove i barnehagen. Miriam ble livredd for fremmede menn og vanskelig å legge. Etter gisseldramaet ble datteren ofte omtalt som «vanskelig» i barnehagen. Da lillebroren startet like etterpå, kom søsteren stadig vekk inn på hans avdeling og ville ikke at de ansatte skulle la ham sove.

Da gisseltakeren sa direkte på TV 2 at han kom til å ta livet av ungene hvis han ble nødt til det, raknet det for meg

Silje Jørmeland, mor til Miriam, det siste gisselen som ble frigitt

Da gisseltakeren sa direkte på TV 2 at han kom til å ta livet av ungene hvis han ble nødt til det, raknet det for meg.

– Miriam hadde vært urolig og mast mye på gisseltakeren, så han ble irritert på henne. Hun forandret seg mye etter dette, forteller Silje Jørmeland.

Les også: Helga Hope var en av de andre ti barnehageansatte som satt som gissel i Hjelmeland barnehage sammen med 25 barn. -Det var krevende å velge ut hvilke barn som skulle bli, forteller hun.

Les også: – Jeg husker jeg håpet at barnehagen eksploderte så vi døde på likt, og at han ikke begynte å skyte barn, sier barnehagelærer Christa Ylvisaker Olsen (45) i dag.

Savnet faglig oppfølging

Silje Jørmeland savnet en grundig, faglig oppfølging etter gisseldramaet, som en ordentlig debrief dagen etter i stedet for is og brus. Jørmeland reagerer også på at hun ikke ble fortalt alt om hvordan Miriam hadde hatt det, og mener det er viktig å ta lærdom av saken.

I dag husker datteren knapt hva som skjedde, slik at det ikke er naturlig for henne å uttale seg i saken. Hun studerer, og det går veldig fint med henne.

Les tilsvaret fra kommuneledelsen her: Tidligere ordfører Terje Thornquist svarer på kritikken og tar selvkritikk: -Det har nok dukket opp ting i ettertid som vi ikke har fanget opp, sier han.

Første som slapp ut

Odd Fossaa Viga (24) var en av de første gislene som slapp ut. Han husker ikke helt om han var redd eller ikke.

– Jeg tror vi fikk tilbud om oppfølging, men jeg hadde ikke behov for det. Hendelsen har ikke preget meg, sier 24-åringen, som i dag studerer petroleumsgeologi og biofysikk ved Universitetet i Oslo.

Fact: Click to add text

Hadde mareritt etterpå

Morten Bauge (24) har gisseldramaet friskt i minnet. Han var fem år gammel.

– Jeg var redd. Mennene i svarte klær med finlandshetter og våpen skremte meg. Jeg skjønte ikke at det var politi. Dagen etter ville han ikke gå i barnehagen.

– Jeg hadde ofte mareritt. En gang begynte jeg plutselig å hylgråte da jeg kikket inn i skogen, sier Morten, som i dag er utdannet og jobber som styrmann. Han mener oppfølgingen i ettertid har vært for dårlig.

– Det hadde ikke skadet å spørre oss om hvordan det går etter en så dramatisk erfaring, sier 24-åringen.

Fikk ikke hjelpen de trengte

Et av de andre barna som var gissel i barnehagen, går det ikke bra med i dag. Barnet klarte ikke å se foreldre- ne tenne stearinlys etterpå, og slet med tanker om at familien kom til å bli drept.

– Barnet mitt forsto at mannen hadde skytevåpen, forteller moren, som ønsker å være anonym av hensyn til barnet. Hun opplevde at de ikke fikk hjelpen de trengte i ettertid.

Powered by Labrador CMS