Ragnhild Lied er leder i Unio.

Unio kan få ny forhandlingspartner

Arbeidstakerorganisasjonen Unio er i dialog med Akademikerne om å forhandle fram en felles avtale for de medlemmene som har staten som arbeidsgiver.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har gode samtaler, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat til Forskerforum.

Hvis Unio bryter med de gamle samarbeidspartene YS og LO ved lønnsoppgjøret i staten vil den nye alliansen Unio og Akademikerne bli gruppa med flest medlemmer i statsoppgjøret. Akademikerne har 38 500 medlemmer i statlig sektor, Unio har 35 000.

Forskerforum siterer Guro Elisabeth Lind, leder i Unio stat og forbundsleder i Forskerforbundet, som sier at Unio leiter etter det samarbeidet som gir best gjennomslag for Unios lønnspolitikk, og at det trengs et godt oppgjør i år.

En viktig forskjell i avtalene Akademikerne og Unio har i staten i dag, ligger i punktet om lokal fordeling. Etter Akademikernes avtale skal hele den pengesummen som blir forhandla fram til lønnsøkning fordeles lokalt. I Unios avtale skal halvparten forhandles lokalt og resten i de sentrale forhandlingene. Når lønnsøking fordeles i lokale forhandlinger har ikke arbeidstakerne streikerett.

LES: Advarer mot å tro på lønnsfest

Fram til 2016 hadde LO,YS, Unio og Akademikerne felles avtale, men så brøt Akademikerne ut og forhandla fram sin egen avtale med full lokal fordeling.

Unios forhandlingssjef i Unio Stat, Klemet Rønning-Aaby sier at det er et mål for Unio å få avklart forholdet til Akademikerne i løpet av februar måned.

Powered by Labrador CMS