Folkehelseinstituttet, her ved direktør Camilla Stoltenberg, advarer mot regjeringens forslag om mer bruk av hjemmeskole.

FHI advarer mot Melbys hjemmeskoleforslag

Forslaget om å tillate økt bruk av hjemmeskole kan gi unge unødig stor belastning, mener Folkehelseinstituttet. Regjeringen får advarsler fra flere hold.

Publisert

Kunnskapsminister Guri Melby (V) har foreslått å midlertidig åpne for mer bruk av hjemmeundervisning for elever eldre enn tolv år, også når det ikke er nødvendig på grunn av smittevernhensyn. Forslaget møter sterk motstand, skriver VG og Aftenposten.

Folkehelseinstituttet (FHI) mener dette kan påføre ungdom en tiltaksbyrde som er større enn nødvendig.

I sitt høringssvar lister FHI opp flere innvendinger:

– Omfanget av problemet som skal løses, er uklart.

– Endringene undergraver de nåværende tiltakene i skolen.

– Det mangler konkrete og etterprøvbare vilkår for når hjemmeskole kan brukes.

– Hjemmeskole senker kvaliteten på opplæringen og rammer barn og unge uforholdsmessig.

– Endringene strider mot WHOs internasjonale råd for pandemihåndtering.

Les også: Underviser over skjermen: – Bruker mye mer tid på jobben, men får mye mindre tilbake

Flere advarer

Barneombudet, Helsedirektoratet og Norges institusjon for menneskerettigheter er andre høringsinstanser som er kritisk til forslaget. Arbeiderpartiet varsler at de akter å stanse forskriften i Stortinget hvis den ikke endres.

Byråd for skole i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, sier til Utdanningsnytt at også hun advarer mot mer bruk av hjemmeskole.

– Regjeringen tar alt for lett på konsekvensene og overser hvilke ulikheter vi har i levekår i Oslo og andre byer. Ja, vi skal lytte til lærerne og deres bekymringer, men vi har ansvaret for barnas rettigheter og deres trygghet. Jeg frykter allerede konsekvensene av situasjonen vi er i nå, med blant annet økt fravær og risiko for frafall, og vil for all del unngå at de blir enda verre, sier Thorkildsen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS