Utdanningsforbundets leder Steffen Handal mener det var på tynt grunnlag regjeringen grep inn og stanset lærerstreiken 27. september.

Streiken ble stoppet av frykt for psykiske utfordringer for 14.000 elever

Folkehelseinstituttet mente 14.000 elever risikerte forverring av psykiske utfordringer. Derfor ble lærerstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd.

Publisert Sist oppdatert

Lærerstreiken rammet til slutt 70.000 elever og FHI mener 14.000 av disse sto i risiko for å få forverret sine psykiske utfordringer. Det var uro for vektnedgang, selvskading, ensomhet og selvmord som stanset streiken. Bekymringene blir gjort kjent gjennom flere rapporter som ble levert til regjeringen i tiden før streiken ble avblåst, melder NRK.

I et varsel fra en helsesykepleier omtales salg av rusmidler. Helsesykepleieren skriver at dette ikke er uvanlig, men at det er mange flere bekymringsmeldinger nå.

De viktigste rapportene til regjeringen var tilbakemeldinger fra statsforvalterne 20. september og 27. september, rapport fra FHI 22. september og en rapport på oppdrag for Helsedirektoratet om helsekonsekvensene 26. september. 27. september ble streiken avsluttet etter at regjeringen grep inn.

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen var spesielt bekymret for opplæringen til elevene, for utsatte barn og unge, og deres psykiske helse.

Leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal, var svært skuffet da streiken ble avsluttet og er ikke overbevist etter å ha lest lovforslaget fra regjeringen.

– Dette er tynt og generelt. Jeg synes forklaringen fra regjeringen er av en veldig generell karakter. Det blir pekt på grupper av elever som uansett vil ha utfordringer. Dersom dette skal være grunnlaget for å avslutte en streik, har man begrenset streikeretten for lærerer, sier han til NRK.

Han sier at det er riktig at regjeringen å reagere men at det heller burde blitt satt inn kompenserende tiltak.

Les også: Vil ha lærerstudenter inn i klasserommet etter streiken

– Og det burde vært søkt om dispensasjon fra streiken i en del av tilfellene. En generell bekymring kan ikke være nok til å stoppe en streik, sier Handal.

Thomas Norvoll, som er statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, sier at FHIs beregning var en del av grunnlaget.

– Men det var en samlet vurdering, for vi fikk også en rekke andre bekymringsmeldinger. Det var den samlede tilbakemeldingen som gjorde at avgjørelsen ble som den ble, sier han.

Powered by Labrador CMS