Ansvarlig redaktør Kaja Mejlbo og journalist Sonja Holterman med de håndfaste bevisene på hederlig omtale for fotoreportasjen til Ole Martin Wold, og graveprosjektet "Hjemmebarna". Foto: Jørgen Jelstad

Utdanning fikk diplomer for gravesak og fotoreportasje

Under Fagpresseprisene i går fikk Utdanning tildelt to diplomer: for gravesaken om elever som ikke er på skole og for fotoreportasjen til Ole Martin Wold om skolekorps.

Utdanning fikk diplom i kategorien Fagpressens gravepris for artikkelserien «Hjemmebarna» av Sonja Holterman og Hans J. Skjong. Artiklene handler om at flere tusen barn sitter hjemme og ikke får skolegang.

Byggeindustrien fikk selve graveprisen for avsløringene av hvordan prosjektet Follobanen sprengte alle økonomiske rammer gjennom Bane NORs omfattende konsulentbruk, ifølge Fagpressen.

– Dette var en skikkelig spennende sak å jobbe med, forteller journalist Sonja Holterman, som tidligere har fått to gravepriser for sakene om spesialskoler og overgrep i barnehage og skole. Hun er glad for at artiklene er blitt lagt merke til.

– Det er fint å få anerkjennelse for en så viktig sak, sier hun.

 

Stolt redaktør

Utdanning fikk også diplom for bildene i fotoreportasjen tatt av Ole Martin Wold. Teksten til bildene er skrevet av Kirsten Ropeid.

– Det er stas å få slike anerkjennelser, og prisene er dessuten en måte å skape blest om god og viktig journalistikk, sier ansvarlig redaktør i Utdanning, Kaja Mejlbo.

– Jeg er stolt over hva vi får til, og at vi fortsetter å levere viktig og nyttig journalistikk. Med «hjemmebarna» satte Utdanning søkelys på et viktig problem, som ingen inntil da kjente omfanget av. Vi ser at våre tall fra den reportasjeserien stadig brukes, av politikere, fagfolk og artikkelskribenter – og forhåpentligvis har saken også vært av betydning for barna dette gjelder. Jeg kan også love flere gode graveprosjekter i tiden som kommer, sier hun. 

 

Til inspirasjon

Berit Nyman i Fagpressen sier Fagpresseprisene er viktig fordi det synliggjøres at mange flere fagpresseredaksjoner satser på undersøkende journalistikk og innovasjon/utvikling enn før.

– Det ser vi blant annet gjennom flere påmeldinger til graveprisen. Det skaper også synlighet for at fagmediene lager mye viktig journalistikk, forteller nestlederen i Fagpressen.

Hun mener at juryens tydelige vurderinger inspirerer flere til å delta i de forskjellige kategoriene.

– Når vi snakker med journalister og redaktører i publikum på prisutdelingen, er de som ikke har sendt inn bidrag, åpenbart i modus for å gjøre det neste gang. Så vår utfordring er å holde inspirasjonen ved like, og by på gode kurs og rådgivning, sier Nyman.

Powered by Labrador CMS