Fylkesmannen innvilget annullering av eksamen grunnet datakollapsen. Arkivfoto: Ole Martin Wold.

Eksamenskandidat sendt hjem fra eksamen grunnet datakræsj

Datamaskinen kræsjet under avsluttende eksamen ved en videregående skole i Troms, og kandidaten ble sendt hjem. Nå sørger fylkesmannen for at eleven uansett får vitnemål.

Publisert

Fylkesmannen i Troms kaller dette en formell feil ved gjennomføring av eksamen.

Kandidaten hadde søkt opptak til høyere utdanning fra høsten. Uten eksamen vil ikke kandidaten oppfylle vitnemålskrava med hensyn til antallet eksamener.

– Å ta eksamen på nytt vil føre til at kandidaten blir forsinka i sitt videre utdanningsløp, konstaterer Fylkesmannen i sitt svar på klagen.

Videre skriver Fylkesmannen at kandidaten «kan ikke klandres for situasjonen (kandidaten) nå har kommet i. Av hensyn til eleven finner vi derfor grunnlag for å gi dispensasjon fra kravet til antall eksamener. Uten eksamenen vil (kandidaten) ikke oppfylle vitnemålskravene med hensyn til antallet».

Med det har Fylkesmannen innvilget søknaden om annullering av eksamen, og innvilger vitnemål sjøl om det mangler eksamen i ett fag.

Bakgrunnen var at kandidaten, som hadde standpunktkarakter i det som kalles matematikk 2P, skulle ta eksamen. Av helsemessige grunner var det innvilga rett til å sitte på eget rom, og til utvida tid.

Mot slutten av del 2 av eksamen i lukka dataprogrammet seg på maskinen uten forvarsel. En fra IT-avdelingen blei kontakta, men klarte ikke åpne filene i programmet.

– Det ble bestemt at maskinen skulle inn og at kandidaten skulle dra hjem. Eksamenstida var ikke utløpt. Likevel ble det ikke tilbudt andre løsninger, heter det i klagen.

– Kandidaten ble veldig stressa og opprørt. For kandidaten framsto det som at skolen ikke hadde noen handlingsplan for slike hendelser, heter det videre.

IT-avdelingen har heller ikke i ettertid klart å finne lesbare spor etter eksamensbesvarelsens del 2. De finner loggfiler som viser at programmet kræsjet. Alt kandidaten hadde produsert i denne delen av eksamen, er gått tapt.

Powered by Labrador CMS