Den kostbare effektiviteten

I Sverige er arbeidslivet blitt så tøft at sykefraværet øker fra dag til dag. Kostnadene stiger med 25 millioner kroner i døgnet, og totalt kostet sykefraværet svenskene 110 milliarder kroner i fjor.

Dette fortalte professor Gunnar Aronsson ved Arbetslivsinstitutet i Stockholm på konferansen "Rått og brutalt - det nyliberale arbeidslivet" i Oslo forrige uke. Aronsson fortalte også at det er kvinnene som er spesielt utsatt, blant annet fordi det blir mer og mer vanlig med tidsbegrensede tilsettinger og kontraktsjobbing. Færre og færre har det vi tradisjonelt forbinder med en fast og trygg jobb.

Det den svenske professoren fortalte, ble i høy grad bekreftet av professor Michael Quinlan ved University of New South Wales i Australia. Quinlan har sett på over 150 undersøkelser som er gjort over hele verden de siste 35 årene, og undersøkelsene viser en klar sammenheng mellom usikre/tilfeldige arbeidsforhold og dårlig arbeidsmiljø og sviktende helse blant arbeidstakerne.

- Det er markedsliberalistiske ideer som ligger til grunn for den negative utviklingen. Det kuttes i skatter og avgifter, det kommer angrep på velferdsordningene, det legges vekt på fri bevegelse av varer, tjenester og arbeidskraft, og det er stort fokus på privatisering og konkurranseutsetting for å øke produktiviteten. Vi er på mange måter på vei tilbake til fortidens arbeidsforhold, sa professor Michael Quinlan til de rundt 500 konferansedeltakerne. Blant dem mange tillitsvalgte i Utdanningsforbundet som noterte flittig på notatblokkene.

Det de fikk med seg hjem fra konferansen i Oslo, er svært nyttig kunnskap i forhold til det som nå skjer i de aller fleste kommuner og fylkeskommuner: Det omstilles og effektiviseres i stor stil i både barnehager, skoler, videregående skoler og i andre deler av utdanningssystemet. Dersom de ansatte ikke klarer å gjøre jobben godt nok og effektivt nok, henger privatiseringsspøkelset over dem i løpet av kort tid.

Rundt halvparten av barnehagene er allerede private, nå kan turen komme til grunnskoler og videregående skoler. I slutten av januar holdt statsråd Victor D. Norman sin redegjørelse i Stortinget om regjeringens opplegg for modernisering, effektivisering og forenkling i offentlig sektor. - Det er en utbredt oppfatning at det ikke er et rimelig forhold mellom det vi betaler i skatt, og det vi får igjen av tjenester fra det offentlige, sa statsråd og økonomiprofessor Norman.

Vi mistenker ikke statsråden eller regjeringen for å ha noe ønske om å ødelegge helsen til ansatte i stat, kommune eller fylkeskommune. Men vi vil likevel sterkt advare mot en politikk som innebærer størst fokus på effektivitet og produktivitet og langt mindre på kvalitet, trivsel og et godt arbeidsmiljø.

Dersom systemet med konkurranseutsetting og/eller privatisering får lov til å bre seg, frykter vi raskt svenske tilstander i Norge. Da kan man også sette en strek over begrepet "det inkluderende arbeidsliv". Til omstillingskåte politikere har vi følgende spørsmål: Hvor mye billigere eller mer effektivt blir det egentlig når alle utgifter tas med?

Powered by Labrador CMS